Ministar Pavić u Temi dana o minimalnoj plaći

temadana301118wwwadsa.JPG.688x388_q85_crop_upscale

U emisiji „Tema dana“ ministar rada i mirovinskoga sustava govorio je o Vladinoj odluci prema kojoj se minimalna plaća povećava na 3.000 kn neto.

Ministar Pavić apostrofirao je da je minimalna plaća Vladinom uredbom povećana na 3.000 neto i da je to povećanje od 9%, a  da je ukupno u mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 504 kuna, odnosno za gotovo četvrtinu.

Kazao je da se po pitanju minimalne plaće već godinu dana razgovaralo sa socijalnim partnerima, posebice s poslodavcima u radno-intenzivnim industrijama u kojima se isplaćuje minimalna plaća, naglasivši pri tom da je poslodavcima obećano da se u dizanje minimalne plaće neće ići bez kompenzacijskih mjera jer je Vlada svjesna da bi zbog tog povećanja moglo doći do gubitka radnih mjesta.

Stoga je, pojasnio je ministar, Vlada već prošle godine, uz povećanje od 5%, donijela kompenzacijsku mjeru kojom se smanjuje trošak osnovice, odnosno poreza doprinosa na osnovicu. „ Time su neke veće tvrtke uštedjele nekih 700.000 do 800.000 kuna, a to im je bilo dovoljno da pokriju trošak povećanja minimalne plaće”, kazao je ministar Pavić.

Dodao je da će se olakšica zadržati i iduće godine, ali se planira i uvesti nova mjera prema kojoj će poslodavci moći koristiti potpore malih vrijednosti do milijun i pol kuna. Mjera će se, rekao je ministar, moći dobiti putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Gostovanje ministra Pavića u Temi dana možete pogledati na poveznici: http://vijesti.hrt.hr/475506/pavic-uz-povecanje-minimalca-idu-i-kompenzacijske-mjere

Foto: HRT (www.hrt.hr)