Dani poslova u turizmu 2018.

Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu. Cilj je na jednom mjestu spojiti poslodavce s nezaposlenim osobama, kako bi se u izravnom kontaktu angažirali radnici za predstojeću turističku sezonu. Ovogodišnja je manifestacija održana u tri grada, Osijeku, Zagrebu i Splitu, dok su u Vukovaru i Bjelovaru održani specijalizirani sajmovi namijenjeni popularizaciji turističkih zanimanja.

U Osijeku se 17. siječnja predstavilo 75 izlagača-poslodavaca, a sajam je posjetilo 5 tisuća zainteresiranih za posao. Pored neposredne komunikacije s mogućim poslodavcima posjetitelji su mogli poslušati predavanje „Zašto raditi u turizmu i ugostiteljstvu“ Branka Ognjenovića, proći Centar kompetencija, ali i dodatno se informirati o mjerama aktivne politike zapošljavanja u informativnom kutku. Afmosferu pogledajte u videozapisu.

U Zagrebu je 26. siječnja manifestacija okupila 80 poslodavaca i 6000 posjetitelja. Posjetivši sajam ministar Pavić istaknuo je proaktivni stav Vlade u aktivaciji domaće radne snage te naglasio da su i Dani poslova u turizmu prilika da se nezaposlene osobe, zainteresirane za rad u sezoni, informiraju o otvorenim radnim mjestima kod brojnih poslodavaca-izlagača te s njima i izravno razgovaraju na izlagačkom mjestu.

U Splitu su se 2. veljače poslodavci i posjetitelji okupili na završnim Danima poslova u turizmu, a dodijeljene su i nagrade u okviru nagradnog natječaja „Inovativan budi – turizam ti posao nudi“ organiziranog za učenike i studente turističkih i ugostiteljskih struka. Prvu nagradu, 25 tisuća kuna s namjenom studijskog posjeta kulinarskom centru u Baskiji (Basque Culinary Center) osvojila je Strukovna škola Vukovar s projektom „Rezerviraj uspješnu karijeru“. Uz ministra Pavića nagradu su uručili državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina te pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal. Pogledajte kako je bilo u Splitu!