Državna tajnica Burić u Otvorenom o cjelovitoj mirovinskoj reformi

Otvoreno

„Cilj ove reforme je održivost mirovinskoga sustava, stabilnost javnih financija. Ne želimo zaduživati djecu“, istaknula je državna tajnica Majda Burić gostujući u emisiji „Otvoreno“. Uz državnu tajnicu o cjelovitoj mirovinskog reformi govorili su Mladen Novosel, Davorko Vidović i Saša Cvetojević.

Državna tajnica Burić naglasila je da mirovine stižu na vrijeme te će to tako ostati. Ponovila je da Vlada želi stabilnost javnih financija i stabilan mirovinski sustav.

Na pitanje hoće li svi morati raditi do 67 godine, državna tajnica je apostrofirala da svi koji su rano krenuli u svijetu rada, kao i do sada, moći će u mirovinu ići sa 60 godina života i 41 godinom staža te da im mirovina neće biti manja.

Govoreći o prosječnom stažu hrvatskih umirovljenika kazala je da su umirovljenici u Hrvatskoj u prosjeku mladi sa svega 30 godina radnog staža. „Samo svaki peti hrvatski umirovljenik ima više od 40 godina staža i zato je intencija ove reforme da se duže ostane u svijetu rada kako bi imao što višu mirovinu“, izjavila je i nadodala kao će se kasniji odlazak u mirovinu nagrađivati kao i raniji penalizirati.

Foto: HRT (snimak zaslona)