Državna tajnica Burić u Rijeci predstavila mjere aktivne politike zapošljavanja

DSC_4988

Nakon predstavljanja u Šibeniku i Zagrebu, mjere aktivne politike zapošljavanja predstavljene su danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci. Mjere je predstavila državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić. Na predstavljanju su sudjelovali i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, potpredsjednik Hrvatske gosodarske komore Dragan Kovačević  i predsjednik Županijske komore HGK prof. dr. sc. Vidoje Vujić.

U  pozdravnom govoru istaknula je da je Vlada Republike Hrvatske za programe zapošljavanja ove godine izdvojila 2.6 milijardi kuna što je najveći iznos ikada izdvojen za to. „Ako to stavimo u neki suodnos, primjerice pet godina unatrag, 2013. za mjere aktivne politike zapošljavanja bilo je izdvojeno oko 370 milijuna kuna u vremenu kada smo imali 50% više nezaposlenih“, kazala je.

DSC_5022

Državna tajnica naglasila je da u Hrvatskoj bilježimo rekordno nisku nezaposlenosti, da je broj nezaposlenih manji od 140 000, te da istovremeno bilježimo rast zaposlenih, u prvom kvartalu ove godine zabilježili smo 71.000 zaposlenih više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Govoreći o Primorsko-goranskoj županiji kazala je da je zabilježen pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, da je nezaposlenost u toj županiji pala za 17,3%, a da je 2.000 zaposlenih više nego u istom razdoblju lani. Nadodala je da je u javnim radovima na sanaciji vjetroloma u Gorskom kotaru, nakon elementarne nepogode, zaposleno 105 osoba.

DSC_4950

Osvrnula se je i na problematiku neusklađenosti tržišta rada i obrazovnog sustava te je istaknula da je dualno obrazovanje odgovor na to, posebno ako se uzme u obzir da je najviše osoba u evidenciji srednje stručne spreme, a da je potražnja poslodavaca najveća za takav profil poslova. Uz to, napomenula je da je cjeloživotno obrazovanje veoma važno u podizanju znanja i vještina potrebnih na tržištu rada.

DSC_4920

Potpredsjednik HGK Kovačević pozdravio je inicijativu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava da izravno gospodarstvenicima predstavi mjere aktivne politike zapošljavanja. „Svima je u interesu da mjere poluče rezultate i na taj način budu doprinos konkuretnosti hrvatskog gospodarstva“, naglasio je i izrazio nadu da će mjere potaknuti one najranjivije skupine, poput dugotrajno nezaposlenih, da se aktiviraju na tržištur rada. Ponovio je važnost uvođenja dualnog obrazovanja.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marko Sever prezentirao je mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja, nakon kojeg su poslodavci iskazali svoje potrebe, postavili brojna pitanja na koja je odgovarala i zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić, te su iznijeli prijedloge kako im Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje mogu pomoći u cilju osiguranja adekvatne radne snage i poboljšanja konkurentnosti na izazovnom tržištu rada.