Gostovanje državne tajnice Majde Burić u emisiji „Tema dana“

Tema dana

Državna tajnica Majda Burić u emisiji „Tema dana“ na HRT-u obrazložila je izmjenu Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila na 100. sjednici.

„Cilj Vlade jest prije svega aktivirati domaću radnu snagu, to je naš imperativ“ , kazala je državna tajnica i pojasnila da unatoč pozitivnim pokazateljima; rekordno niskim brojem nezaposlenih od oko 140 tisuća, 60.000 zaposlenih više nego godinu dana ranije i trećom najvećom stopom rasta zaposlenih u EU, postoji povećana potreba za zapošljavanjem posebice u turizmu koji već u predsezoni bilježi bolje rezultate, 30% više nego lani.

Državna tajnica istaknula je se po pitanju zapošljavanja moramo imati balansirani pristup, da je sustav kvota back-up plan ukoliko ne postoji mogućnost da se na hrvatskom tržištu rada pronađe radna snaga.

„Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje osigurali su 2,6 milijardi kuna za programe za poticanje zapošljavanja. Kampanjom „Zaposli se u Hrvatskoj“ želimo svakom nezaposlenom pristupiti individualno i informirati o mogućnostima zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada“, zaključila je.