Ministar Aladrović u Dnevniku HTV-a: Institut nacionalne mirovine predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva

EDpDdmsXoAM8Bzk

Govoreći o uvođenju nacionalne mirovine, ministar je pojasnio da riječ o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina koliko je minimum za stjecanje mirovine. Dodao je da je riječ o institutu koji je Vlada u svom Programu obvezala uvesti u narednom razdoblju.

“Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namijenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarile 15 ili više godina radnog staža kako bi konzumirali mirovine iz mirovinskog sustava”, kazao je ministar.

Ministar Aladrović izvijestio je da se počelo s formiranjem velike radne skupine u kojoj će biti predstavnici Ministarstva demografije, predstavnici akademske zajednice, ekonomskih i pravnih fakulteta, stručnjaci za mirovinski sustav te predstavnici sindikata.

“Projekcije govore da postoji oko 53 tisuće stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode”, rekao je.

Što se tiče novca u proračunu, ministar je istaknuo da će se naći fiskalni način da se nađu sredstva za ovakvu vrstu mirovine.
“U posljednje dvije i pol godine mirovine su porasle više od 12 posto, a najniže su rasle više od 15 posto. Nismo još definirali kolika će biti nacionalna mirovina”, kazao je.

Referendum o odlasku u mirovinu poslan u proceduru

Govoreći o mirovinskoj reformi, ministar je podsjetio da je referendum o odlasku u mirovinu sa 67 godina poslan u proceduru u Hrvatski sabor, dodavši da će oni odlučiti hoće li se održati referendum ili će se pitanje poslati na Ustavni sud.
Ministar ne vjeruje da bi val štrajkova mogao zahvatiti Hrvatsku, zbog, rekao je, činjenice da su plaće značajno rasle.

“Vezano uz zdravstvo, aktivno pregovaramo. Uvjeren sam da ćemo naći dogovor i da neće postojati problem što se tiče liječnika, medicinskih sestara i drugih djelatnika”, zaključio je ministar Aladrović.

Izvor: HRT/Vlada