Ministar Pavić gostovao u radijskoj emisiji „U mreži prvog“

U mrezi Prvog

Gostujući u radijskoj emisiji „U mreži prvog“ ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić osvrnuo se na proces nagodbe koncerna Agrokora i ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martine Dalić.

Ministar Pavić naglasio je da je Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku spriječen ekonomski tsunami koji je lani prijetio hrvatskom gospodarstvu te da je Vlada odlučila djelovati kako bi se zaustavio raspad koncerna Agrokora i ekonomskog sustava. Ostavka potpredsjednice Dalić, rekao je ministar, politički je odgovorna. „Zakonom se očuvalo nekoliko desetak tisuća radnih mjesta. Vlada je u proces ušla kao facilitator, sada je na vjerovničkom vijeću da odredbe nagodbu“, istaknuo je ministar.

Osvrćući na posljedice koje su druge opcije mogle ostaviti na hrvatsko gospodarstvo ministar je naglasio da bi u slučaju blokade računa koncerna i stečaja država morala osigurati sredstva za isplatu minimalne plaće, kao i naknade za nezaposlene u slučaju gubitka radnih mjesta. „Riječ je o više od 2 milijardi kuna“, kazao je ministar i nadodao da proces nagodbe ide prema kraju i da ni jedna kuna iz proračuna za to nije utrošena.

Na pitanje hoće li procesi oko nagodbe utjecati na provedu reformi ministar je odgovorio da reforme idu, da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava radi na mirovinskoj reformi, da je pokrenuta reforma Hrvatskog zavoda za zapošljavanja te je započeta kampanja „Zaposli se u Hrvatskoj“ kojom se žele aktivirati nezaposlene osobe na tržištu rada.

Uz ministra u emisiji je sudjelovao i novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.