Ministar Pavić na 107. godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije rada

IMG-20180607-WA0008

Delegacija Republike Hrvatske predvođena ministrom rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Markom Pavićem sudjelovala je na 107. godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije rada u Ženevi 6. i 7. lipnja 2018. godine.

Uz ministra Pavića na konferenciji su sudjelovale i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, pomoćnica ministra Karolina Ivanković, veleposlanica Vesna Batistić Kos te Ines Šprem Scigliano iz Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Glavne teme ovogodišnje, 107. konferencije Međunarodne organizacije rada, koja se u Ženevi održava od 28. svibnja do 8 lipnja, bile su socijalni dijalog i tripartitnost, postavljanje standarda o nasilju i uznemiravanju žena i muškaraca na radnom mjestu te učinkovita razvojna suradnja MOR-a kao podrška ciljeva održivog razvoja, a predstavljen je i Izvještaj generalnog direktora o ženama u svijetu rada.

IMG-20180607-WA0010

Govoreći na plenarnoj sjednici na temu izviješća glavnog direktora Međunarodne organizacije rada Guya Rydera „Inicijativa: Žene na radu“, ministar Pavić izrazio je podršku Republike Hrvatske Konvenciji i popratnoj preporuci o zaštiti žena i muškaraca u svijetu rada te istaknuo programe i mjere koje se provode u Hrvatskoj s ciljem osnaživanja položaja i poticanja žena na snažniju integraciju na hrvatskom tržištu rada.

S generalnim direktorom Međunarodne organizacije rada Guyom Ryderom razgovarao je o aktivnostima Republike Hrvatske unutar MOR-a i provedbi standarda te organizacije u Hrvatskoj, prvenstveno o produbljivanju socijalnog dijaloga u kontekstu skorašnje ratifikacije Konvencije 144 o Tripartitnim konzultacijama kao i jačanju kapaciteta socijalnih partnera. Uz to, razgovarali su o nadolazećem predsjedanju Republike Hrvatske Europskom skupinom unutar Međunarodne organizacije rada. Glavni direktor Ryder komplimentirao je predstavljene inicijative te pozdravio namjeru intenziviranja suradnje između Republike Hrvatske i MOR-a. Pozvao je Hrvatsku na aktivno uključivanje i davanje doprinosa inicijativi „Budućnost rada“, kojom MOR sljedeće godine obilježava stogodišnjicu postojanja. Predsjedavanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine vide kao odličnu platformu za realizaciju zajedničkih projekata.

IMG-20180607-WA0007

Na marginama konferencije ministar je održao niz bilateralnih sastanaka. Sastao se s ministrom suradnje, rada i socijalne skrbi Islamske Republike Iran Alijem Rabiejem koji je u lipnju 2017. boravio u službenom posjetu Hrvatskoj. U razgovoru su utvrđena područja od zajedničkog interesa u brodogradnji, infrastrukturi,  energetskoj i farmaceutskoj industriji te je dogovoren hodogram za daljnju, uspješniju suradnju.

IMG-20180607-WA0005

Ministar Pavić, na marginama Summita o svijetu rada koji je održan u okviru Godišnje konferencije MOR-a, sastao se i s latvijskim ministrom skrbi Janisom Reirsom. Razgovarali su o kretanjima na tržištu rada u Latviji i Hrvatskoj, mjerama i programima zapošljavanja te razvijanju vještina potrebnih tržištu rada.

Ministar Pavić sastao se i s makedonskom ministricom rada i socijalne politike Milom Tsarovsom te ukrajinskim ministrom rada i socijalne politike Andriyom Revom.

IMG-20180607-WA0006