Ministar Pavić na Aktualnom prijepodnevu 7. Sjednice Hrvatskog sabora odgovarao na pitanja zastupnika

IMG_1402

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić odgovarao je danas na zastupnička pitanja tijekom Aktualnog prijepodnevna u Saboru.

Saborski zastupnik Kazimir Varga upitao ga je o predstojećoj mirovinskoj reformi, kritikama zbog pomicanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina te najavi ukidanja beneficiranog radnog staža.

Govoreći o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu ministar je podsjetio kako je kako već sadašnji Zakon o mirovinskom osiguranju, koji je usvojen 2014. godine, predviđa odlazak u mirovinu sa 67 godina te dodao da zaposlenici koji rano ulaze u sustav rada, mahom oni s nižim stupnjem obrazovanja, već i sada mogu u mirovinu ići i ranije, sa 60 godina, a ta će se mogućnost zadržati.

ministar_u_saboru

Naš mirovinski sustav je održiv, isplata mirovina je neupitna, naglasio je ministar i podsjetio kako je u proračunu Republike Hrvatske potrebno je osigurati oko 39 milijardi kuna godišnje za isplatu mirovina i mirovinskih primanja od čega se samo 56 posto sakupi iz doprinosa, a 17 milijardi se subvencionira iz državnog proračuna. Također je istaknuo da je od ukupnog broja starosnih mirovina manje od 20% mirovina ostvarenih sa stažem većim od 40 godina. Upravo stoga, kazao je, a i prema preporukama EK, cilj mirovinske reforme je osiguravanje održivosti i adekvatnosti mirovina sadašnjih i budućih umirovljenika. Većina reforme odnosit će se na buduće umirovljenike, ali jednim dijelom bavit će se i sadašnjim, posebice vezano za njihovo uključivanje na tržište rada. Ove je godine u proračunu predviđeno 1,4 milijarde kuna za povećanje mirovina, naglasio je ministar te kazao kako je cilj reforme da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena te će se njome učinkovito riješiti i pitanje dodatka od 27 posto.

„ Beneficirana zanimanja neće se ukidati, već će se prilagoditi okolnostima 21. stoljeća, sukladno studiji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu“, kazao je ministar te zaključio kako će sveobuhvatna i cjelovita reforma, koja će na snagu stupiti 1.siječnja 2019. godine, osigurati sigurnost i održivost mirovinskog sustava.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Ante Babića o mjerama koje Vlada poduzima za smanjenje nezaposlenosti i pripremu turističke sezone,  ministar Pavić je potvrdio kako se pozitivni gospodarski trendovi odražavaju i na tržište rada te trenutačno imamo među najvećim padovima nezaposlenosti u Europskoj uniji. „Svjesni smo problema iseljavanja, ali treba istaknuti kako smo 2017. godine bili treća po redu zemlja po rastu zaposlenosti od 3,8 posto te imali 60 tisuća više zaposlenih u zadnjem kvartalu nego godinu dana ranije. Tome su svakako doprinijele Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja“, kazao je ministar.

Također je pojasnio kako danas glavni problem poslodavaca više nisu visoki porezi, ni komplicirana procedura, već nedostatak kvalitetne radne snage te u tom smislu Vlada želi prije svega aktivirati domaću radnu snagu. Stoga je za paket zapošljavanja osigurano 2,6 milijarde kuna, od toga 1,6 milijardi kuna, većinom iz ESF-a,  za Mjere aktivne politike zapošljavanja. Istaknuo je i projekt Zaželi – zapošljavanje žena u ruralnim područjima, programe zapošljavanja mladih i osoba s invaliditetom.

„Ojačali smo i pripravništvo, povisili subvenciju za samozapošljavanje te imamo za trećinu više prijava za samozapošljavanje“, istaknuo je.

Svjesni značaja turističke sezone, aktivirali smo sve nezaposlene i  njih 24 tisuće je izrazilo spremnost za rad u turizmu, a održali smo i vrlo uspješne Dane poslova u turizmu te povećali dozvole za uvoz radne snage što čini cjelokupni paket kojim želimo aktivirati mlade i zaustaviti iseljavanje, zaključio je ministar.

Foto: Vlada RH