Ministar Pavić na Danu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta: Pripravništvo će omogućiti mladim nastavnicima da uđu u sustav

PMF

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, kao izaslanik predsjednika Vlade, sudjelovao je danas na obilježavanju Dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

U pozdravnom govoru ministar Pavić istaknuo je da Vlada podupire STEM područje koje je vrlo bitno za tržište rada jer mladima omogućuje usvajanje znanja i vještina koja su potrebna za moderna radna mjesta.

„Tržište rada 21. stoljeća vrlo je izazovno, a rješavanje problema i analitičnost, kompetencije koje studenti PMF-a usvajaju kroz obrazovni sustav, među ključnima su za poslove budućnosti“, kazao je ministar.

DSC_5492

Govoreći o ulaganjima u znanost naglasio je da su u okviru Europskog socijalnog fonda, kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava upravljačko tijelo, osigurana sredstva za 17.000 STEM stipendija koje će se Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijeliti do 2023. godine.

PMF_2

Ministar Pavić apostrofirao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila dopunu Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama kojom se izuzimaju pripravnici u području zdravstva, socijalne skrbi, kulture i obrazovanja. Tom odlukom, pojasnio je, omogućit će se i studentima nastavničkog smjera Prirodoslovno-matematičkog fakulteta da u obrazovni sustav uđu kao pripravnici, te se potom zaposle i ostanu u Hrvatskoj.

„Ove godine planiramo zaposliti 3.000 pripravnika u obrazovanju, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi. To nije gomilanje administracije, već prilika da mladi ljudi iz tih područja steknu iskustvo u zanimanju za koje su se školovali“, zaključio je ministar.