Ministar Pavić na EPSCO TRIO ministarskom sastanku u Helsinkiju

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovat će u petak, 9. studenog, na EPSCO TRIO ministarskom sastanku koji okuplja predstavnike ministarstava nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku iz Rumunjske, Finske i Hrvatske.

Riječ je o trećem pripremnom sastanku na kojem će ministri iz Hrvatske, Rumunjske i Finske nastaviti razmatrati zajedničke prioritete TRIO programa za predsjedanje Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO Vijeće).

Prvi EPSCO TRIO ministarski sastanak, pod predsjedanjem ministra Pavića, održan je u travnju u Dubrovniku, a drugi u rujnu u Sinai u Rumunjskoj. Države članice Europske unije se kao predsjedateljice Vijeća EU-a izmjenjuju svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću. Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „TRIO”. TRIO određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci.

Teme sastanka u Helsinkiju bit će EU politike i rad Europske komisije u narednih pet godina te priprema za predsjedanje u okviru kojih će se posebno razmatrati proces digitalizacije i robotizacije te njihov utjecaj na tržište rada, razvijanje i unaprjeđivanje vještina nezaposlenih i zaposlenih, mobilnost radne snage te mogućnosti korištenja Europskog socijalnog fonda u narednom razdoblju.

Republika Hrvatska će Vijećem predsjedati od siječnja do lipnja 2020. godine te će uz Rumunjsku koja Vijećem predsjeda od siječnja do lipnja 2019. i Finsku koja će predsjedati od srpnja do prosinca 2019., činiti predsjedavajući „trio“.