Ministar Pavić na konferenciji „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“: Cilj nam je EU projekte ugovarati unutar četiri mjeseca

Dani regionalnog razvoja i fondova EU_2

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas je u Šibeniku održana konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ . Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je na ministarskom panelu „ EU fondovi – prilike i mogućnosti za brži razvoj“.

Uz ministra Pavića na panelu su sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

Ministar Pavić na panelu govorio je o važnosti Europskog socijalnog fonda, istaknuvši pri tom da on „vraća osmijeh na lice ljudima“ jer se tiče zapošljavanja, socijalne inkluzije, obrazovanja i dobrog upravljanja.

DaniEUFondova_2

Istaknuo je da je ESF prepoznatljiv po programu zapošljavanja žena „Zaželi“ te da se u okviru toga fonda osiguravaju velika sredstva za mnoge resore, poput primjerice, STEM stipendija koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Govoreći o ugovaranju projekata ministar je kazao da će se do kraja mjeseca biti ugovoreno još mjera aktivne politike zapošljavanja čime će se doseći 50% alokacije, oko 7 milijardi kuna, a da je cilj do 2020. ugovoriti još 5 milijardi kuna.

Ministar je spomenuo da ga veseli ubrzavanje ugovaranja natječaja istaknuvši pri tom primjere dobre prakse, projekt za socijalno uključivanje marginaliziranih skupina kroz sport koji provodi Središnji državni ured za šport koji je ugovoren u četiri mjeseca, projekt „Vrtići za skladniji život“ i projekt „Zaželi“ koji su također ugovoreni u kratkom roku, odnosno pet mjeseci. Osvrnuo se je i na posjet povjerenice Thyssen koja je pohvalila smjer povlačenja sredstva iz EU fondova i pojednostavljivanje procedura.

„Cilj nam je sljedeće godine sve projekte ugovarati unutar četiri mjeseca“, naglasio je ministar.

Dani regionalnog razvoja i fondova EU

Konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ okupila je više od 700 sudionika koji su razmijenili iskustva u provedbi EU fondova. Uz to, predstavljene su i aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.