Ministar Pavić na konferenciji „Izazov promjene“ u Rovinju

Izazov promjene

„Paket mirovinskih zakona, koji smo jučer pustili u saborsku proceduru, je balansirani paket kojim želimo odgovoriti na izazove mirovinskoga sustava“, istaknuo je ministar Pavić na konferenciji „Izazov promjene“ koja je danas održana u Rovinju.

U svom obraćanju ministar je naglasio da mirovinska reforma obuhvaća tri generacije umirovljenika: sadašnje umirovljenike, umirovljenike koji će idućih 10 do 15 godina ići u mirovinu i buduće umirovljenike.

Ponovio je da su mirovine u mandatu ove Vlade porasle za 6,39% , da će najniže mirovine za 284 tisuća umirovljenika rasti za 3% od 1.7. sljedeće godine te da se omogućava rad svima do pola radnog vremena.  Naglasio je da da bi umirovljenici koji bi od iduće godine trebali ići u mirovinu, bez mirovinske reforme imali 600 do 700 kuna manju mirovinu, stoga se svima daje pravo izbora. Prijedlogom koji je jučer upućen u Sabor, pojasnio je,  svima će se osigurati dodatak od 27% na mirovinski staž u prvom stupu i 20,25% na mirovinski staž u drugom stupu.

„Mislimo da je to pravedno i financijski održivo“, izjavio je ministar.

Za buduće umirovljenike, koji će čitav radni vijek uplaćivati u drugi stup, kazao je ministar jača se drugi mirovinski stup kroz mnoge instrumente.

Ministar je  naglasio da se reformom jača drugi stup, da se fondovima čija je imovina vrijedna oko 97 milijardi kuna, omogućuje bolje ulaganje, da se ukida tzv. švicarska formula za drugi stup te da se time očekuje rast isplata iz toga stupa.

Podsjetio je da 98% mladih ne odabire svoj mirovinski fond, stoga će REGOS poduzeti korake kako bi ih dodatno informirao o izboru fonda, a da se paralelno radi na tome da se u okviru sustava e-Građani omogući odabir i promjena mirovinskoga fonda.

Uz to, najavio je i projekt iz Europskog socijalnog fonda za financijsku pismenost kako bi se, među ostalim, potaknula štednja u trećem stupnju koja je „najbolja štednja u Hrvatskoj“.

„Cjelovitom mirovinskom reformom želimo jače mirovine za sadašnje i buduće umirovljenike i financijsku održivost sustava. Mirovinska reforma nije pitanje samo ove Vlade, za nju je potreban konsenzus da na održiv način osiguramo dostojne mirovine za naše građane“, apostrofirao je ministar i još jednom pozvao dionike na razgovor.