Ministar Pavić na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

DSC_0864

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na svečanoj dodjeli, koju je otvorio predsjednik Vlade mr.sc. Andrej Plenković, uručeni su ugovori u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ ukupne vrijednosti 155.000.000,00 kn kojim se iz Europskog socijalnog fonda financiraju projekti kojima se većem broju korisnika osigurava usluga osobne asistencije.

Poziv je dodatna vrijednost nacionalnom programu te uključuje osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjima, osigurava kontinuitet pružanja usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe te usluga videćeg pratitelja za slijepe osobe.

Projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s najtežom vrstom i stupnjem oštećenja, osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjima, te gluhim, gluhoslijepim i slijepim osobama što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.

Na dodjeli ugovora sudjelovali su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slonjšak te predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, g. Zorislav Bobuš.