Ministar Pavić na okruglom stolu o položaju umirovljenika i starijih osoba te mirovinskoj reformi u Hrvatskom saboru

DSC_8011

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Hrvatskom saboru održan je okrugli stol „Položaj umirovljenika i starijih osoba s posebnim osvrtom na mirovinsku reformu“ na kojem je ministar rada i mirovinskoga sustava predstavio glavne promjene u mirovinskome sustavu u okviru cjelovite reforme. Uz ministra Pavića na okruglom stolu sudjelovali su i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Ante Gavranović, ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan i pomoćnik ministra Luka Rajčić kao i zastupnici Hrvatskog sabora te članovi Nacionalnog vijeća.

Ministar Pavić naglasio je da je ova Vlada prepoznala važnost dijaloga i savjetovanja s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba, stoga je uspostavila Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje se kontinuirano sastaje.

„Vlada mirovinskoj reformi pristupa odgovorno i želi osigurati boljitak svih građana. Želimo da mirovine sadašnjim umirovljenicima rastu“, kazao je ministar te podsjetio da su mirovine u dvije godine vladina mandata porasle za 6,39%

DSC_8059

Naglasio je da je Vlada svjesna da mirovinski sustav predstavlja brojne izazove, da prosječni umirovljenik ima samo 30 godina radnog staža, ali da deficit proračuna, u pogledu mirovinskoga sustava, iznosi 17 milijardi kuna i da će s godinama biti veći. „Svrha mirovinskoga sustava i ove cjelovite reforme je osigurati adekvatnost mirovina, odnosno da mirovine budu veće, ali isto tako osigurati njegovu održivost za javne financije“, izjavio je ministar.

DSC_8076

Govoreći o skupinama umirovljenika koje su definirane unutar reforme, ministar je istaknuo da je riječ o sadašnjim umirovljenicima kojima se želi osigurati veće mirovine, omogućiti svima rad na pola radnog vremena uz punu mirovinu te da se predviđa rast najniže mirovine za 3%. Zatim o umirovljenicima koji će u mirovinu ići idućih 10 do 15 godina, a kojima bi bez reforme mirovine u prosjeku bile manje za 600-700 kuna, stoga će se u okviru reforme riješiti problematika dodatka od 27%  i o budućim umirovljenicima koji će cijeli radni vijek štedjeti u drugom stupu. Za njih, naglasio je ministar, ojačat će se drugi stup.

DSC_8090

Ministar Pavić spomenuo je i da je jedan od ciljeva dulji ostanak u svijetu rada, da samo 20% hrvatskih umirovljenika ima puni radni staž te je podsjetio da se već sada prema zakonu ide sa 67 godina u mirovinu, počevši od 2038. godine.

Obraćajući se sudionicima okruglog stoga ministrica Murganić osvrnula se je na aktivnosti koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduzima po pitanju kvalitetnije skrbi za starije osobe, a ministar Kujundžić govorio je o prilagodbama zdravstvenog sustava potrebama starijim osobama.

DSC_8172

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović govorio je o ulozi Zavoda u mirovinskoj reformi, a pomoćnik Luka Rajčić i ravnatelj upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan predstavili su projekte iz Europskog socijalnog fonda koji doprinose poboljšanju kvalitete života starijih osoba, posebno u pogledu aktivnog starenja.