Ministar Pavić na panel raspravi „Modernizacija rada kao način postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života

DSC_8211

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održana je panel rasprava „Modernizacija rada kao način postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života“.

„Usklađivanje rada i slobodnog vremena jedan je od prioriteta Ministarstva rada i mirovinskoga sustava“ istaknuo je ministar Pavić u pozdravnom govoru.

Podsjetio je da je u studenome u Göteborgu održan „Social Summit for Fair Jobs and Growth“ koji se ticao Europskog stupa socijalnih prava, a na kojem je Europska komisija work-life balance postavila kao jedan od prioriteta.   DSC_8271

Govoreći o projektima kojima Hrvatska želi pridonijeti boljem usklađivanju poslovnog i privatnog života ministar Pavić istaknuo je projekt „Vrtići za skladniji život“ vrijedan oko 300 milijuna kuna u okviru kojega će se zaposliti  dodatno osoblje u vrtiću što će omogućiti produženi boravak djece i dvosmjenski rad. Prijavitelji mogu biti vrtići i jedinice lokalne samouprave, a do sada je pristiglo prijava u vrijednosti od 100 milijuna kuna.

DSC_8143

„Prošloga tjedna raspisali smo poziv za udruge vrijedan 76 milijuna kuna koji među tematskim cjelinama obuhvaća i work-life balance problematiku“, kazao je ministar i nadodao kako Hrvatska po tom pitanju stoji uz bok drugim EU članicama.

DSC_8131

Uz to, naglasio je da je Vlada ove godine za zapošljavanje osigurala oko 2.5 milijarde kuna o kojih se 1.6 milijardi kuna odnosi na paket mjera aktivne politike zapošljavanja, milijarda kuna na program za zapošljavanje žena „Zaželi“, a uskoro će biti potpisani ugovori za projekt „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ u okviru kojeg će se financirati poslovni klubovi za mlade.

Na panel raspravi održanoj u organizaciji  s Hrvatskom udrugom žena u pravnoj profesiji (HUZUPP)  državna tajnica Katarina Ivanković Knežević predstavila je mogućnosti EU financiranja projekata koji se tiču usklađivanja poslovnog i privatnog života, a pomoćnica ministra Karolina Ivanković pregled trenutnog pravnog okvira Europske unije i Republike Hrvatske.

Sudionike je u ime Udruge pozdravila predsjednica Tarja Krehić, a u uvodnom obraćanju g. Ron Given, dugogodišnji američki odvjetnik i partner u međunarodnom odvjetničkom uredu Wolf Theiss, osvrnuo se je na moderne načine rada iz perspektive rada u odvjetništvu.