Ministar Pavić na poslovnom doručku AmChama: Hrvatska i SAD imaju dobre odnose, nastavljamo raditi na jačanju gospodarske suradnje

IMG-20180911-WA0004

Na poziv Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić predstavio je programe Ministarstva rada i mirovinskoga sustava gospodarstvenicima na tradicionalnom poslovnom doručku održanom danas u hotelu Esplanade.

U svom izlaganju ministar je istaknuo da Sjedinjene Američke Države i Hrvatska imaju dobre odnose, da je trgovinska razmjena u prvih pet mjeseci iznosila 258 milijuna dolara te da Hrvatska od SAD-a može puno naučiti u pogledu poduzetničke klime i kulture koju trebamo ugraditi u sav oblik našeg obrazovanja, mjera i reformi.

„Predstavili smo paket mjera „Od mjere do karijere koji je vrijedan 1,6 milijardi kuna, prošle godine vrijedio je 1,5 milijardi kuna, a uz to imamo i specijalizirane programe. U posljednje dvije godine za programe zapošljavanja izdvojili smo 4,5 milijardi kuna, a samo ove godine 2,5 milijardi kuna što je rekordan iznos“, rekao je ministar i nadodao da je glavni cilj redefiniranja mjera bio usmjeriti ih iz privremenog zapošljavanja u javnom sektoru u trajno zapošljavanje u privatnom sektoru.

Ministar Pavić kazao je da je nedostatak kvalificirane radne snage najveći problem poduzetnika s kojim se susreću i druge europske zemlje.

„U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom obilazimo Hrvatsku da bismo značajnije promovirali pripravništvo. Mjeru koja poslodavcima osigurava sufinanciranje 50% plaće za osobu koju prvi puta zapošljava. Primjerice kad IT tvrtka želi mladom inženjeru dati 10.000 kn plaću, pola bruto II iznosa će financirati država“, rekao je.

Odgovarajući na kritike o uspješnosti pripravništva ministar je rekao da je cilj reforme mjera bio prebaciti privremeno zapošljavanje u javnom sektoru u trajno zapošljavanje u privatnom sektoru što, pokazuju podaci, uspijeva budući da potpore za zapošljavanje značajno rastu, a stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa opada: 2016. u tu je mjeru bilo uključeno oko 15.000, 2017. oko 10.000 nezaposleni, a ove godine će ih biti oko 5 do 6 tisuća.

O postizanju ključnog cilja mjera aktivne politike zapošljavanja, aktivaciji domaće radne snage, ministar je naglasio da je cilj maksimalno osnažiti posredovanje koje Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža poslodavcima. Kao pozitivan primjer takvog posredovanja istaknuo je pripremu za turističku sezonu, u okviru koje su već u listopadu prošle godine započeli razgovori s poslodavcima, u prvom mjesecu provedena je anketa među tada nezaposlenih 190.000 osoba o spremnosti za rad u sezoni u kojoj je 24.000 osoba izrazilo spremnost, a nakon čega je u suradnji s Ministarstvom turizma održana manifestacija „Dani poslova u turizmu“.

IMG-20180911-WA0008

Uz to, ministar je podsjetio da je prosječna plaća u mandatu ove Vlade narasla za 710 kuna, da je minimalna plaća rasla dva puta po 5%, ali da je ukupni efekt povećanja minimalne plaće, zbog izmjena prema kojima prekovremeni rad i rad nedjeljom ne ulaze u iznos minimalne plaće, veći za oko 13%.

„Pitanje nedostatka radne snage dugoročno će se riješiti boljim povezivanjem tržišta rada i sustava obrazovanja. U okviru Europskog socijalnog fonda imamo 3,5 milijardi kuna za obrazovanje, a 80 milijuna eura za provedbu reforme strukovnog obrazovanja. Tu trebamo vaš input, da kažete koje su vam vještine potrebne na tržištu rada“, poručio je ministar gospodarstvenicima.

U izlaganju gospodarstvenicima osvrnuo se je i na sustav cjeloživotnog obrazovanja rekavši kako Hrvatski zavod za zapošljavanje ima na raspolaganju oko 150 milijuna kuna za prekvalifikacije, ali da je tu potrebno napraviti značajan iskorak. Ministar je iznio podatak da samo 3% hrvatskih građana sudjeluje u nekom programu cjeloživotnog obrazovanja, stoga je cilj uspostaviti novi sustav obrazovanja za čitav život.

Nadalje, najavio je i nekoliko aktivnosti po pitanju socijalnog dijaloga. Povodom obilježavanja 100. obljetnice Međunarodne organizacije rada, Hrvatska će ratificirati konvenciju 144. Uz to, u okviru Europskog socijalnog fonda razmatra se financiranje razvoja think thanka o razvoju tržišta u kojem bi sudjelovali poslodavci i sindikati.

Kao zapreku uspješnije gospodarske suradnje Hrvatske i SAD-a, ministar je istaknuo ugovor o socijalnom osiguranju. Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. kolovoza donijela je Odluku o pokretanju sklapanja sporazuma između SAD-a i RH o socijalnoj sigurnosti kojom bi se olakšalo ostvarivanje prava radnika posebno po pitanju mirovina i prava izaslanih radnika. „Idući korak je očitovanje SAD-a po pitanju nacrta sporazuma te se nadamo da će sporazum uskoro biti sklopljen“.

Ministar Pavić predstavio je članovima AmChama brojne projekte koji se povode u okviru Europskog socijalnog fonda vrijedno 13 milijardi kuna u Hrvatskoj. Među projektima za zapošljavanje posebno je istaknuo program zapošljavanja žena „Zaželi“ koji je na europskoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse. „Program je predstavljen povjerenici Thyssen koja će krajem ovoga mjeseca boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, a interes za provedu programa pokazali su Irska i Austrija s kojom se dogovara suradnja na projektu s gradišćanskim Hrvatima“, spomenuo je ministar.

Istaknuo je da je osigurano oko 200 milijuna kuna za specijalizacije liječnika, oko 100 milijuna kuna za provedbu programa LEDI – lokalne inicijative za zapošljavanje u okviru kojeg se financiraju klubovi za mlade, te da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijeliti 17.000 STEM stipendija. Uz to, najavio je skorašnje otvaranje natječaja za popularizaciju znanosti.

Na kraju ministar je pružio podršku Američkoj gospodarskoj komori koju vidi kao partnera u jačanju konkurentnosti i transatlantske suradnje.