Ministar Pavić na predstavljanju EESSI projekta

EESSI_naslovna

U organizaciji Središnjeg registra osiguranika danas je u Matis Absolutu predstavljen projekt Eletroničke razmjene informacija o socijalnoj sigurnosti na kojem je sudjelovao ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić. Na predstavljanju su sudjelovali i državna tajnica Majda Burić, pomoćnik ministra Dražen Opalić, pomoćnica ministra Melita Čičak kao i ravnatelji institucija u nadležnosti Ministarstva: Iskra Primorac (REGOS), Josip Aladrović (HZMO) i Ante Lončar (HZZ).

U uvodnom govoru ministar je naglasio da je EESSI jedan od koraka u elektroničkoj razmjeni podataka iz socijalne sigurnosti koji će omogućiti razmjenu podataka s ostalim članicama Europske unije u području mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava i sustava zapošljavanja.

„Pristupna točka koja je puštena neki dan, samo je prvi korak u smjeru razvoja sustava razmjene podataka koji će građanima omogućiti veća prava i bolju usluge“ rekao je ministar i pojasnio da će nakon pristupne točke svaki sustav razviti svoj modul kojim će se dodatno regulirati ta prava.

EESSI_1

Ministar Pavić istaknuo je da je ovaj projekt još jedan korak naprijed u smjeru bolje koordinacije i suradnje sustava socijalne sigurnosti.

Sustav EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) osmislila je Europska unija za potrebe elektroničke razmjene podataka u području koordinacije socijalne sigurnosti s odgovarajućim tijelima. Osim što nas spaja s drugim članicama Europske unije po pitanju informacija iz područja prava socijalne skrbi, EESSI će donijeti promjene u načinu rada hrvatskih institucija, u prvom redu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Regosa. To je početak bržeg, transparentnijeg i sveobuhvatnijeg sustava.

EESSI projekt ubrzat će razmjene između nacionalnih tijela i omogućiti bržu obradu pojedinačnih slučajeva, ali i brži izračun i isplatu naknada.