Ministar Pavić na predstavljanju Izvješća o primjerenosti mirovina i o starenju stanovništva za 2018. godinu

DSC_3297

U Predstavništvu Europske komisije predstavljeno je Izvješće o primjerenosti mirovina i o starenju stanovništva za 2018., te prijedlog novih preporuka za Hrvatsku u okviru procesa Europskog semestra na kojem je sudjelovao ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić.

O preporukama Europske komisije ministar je kazao da je Vlada Andreja Plenkovića na tom tragu odlučila provesti cjelovitu reformu mirovinskoga sustava.

„Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava započeo je s nizom aktivnosti vezanih uz mirovinsku reformu, formirane su radne skupine i cilj nam je da do 1.1.2019. usvojimo paket mirovinskih zakona“, rekao je i pojasnio da će zakoni ići u redovitu saborsku proceduru, dva čitanja uz cjelovitu javnu raspravu i uključivanje socijalnih partnera.

DSC_3273

Ministar Pavić osvrnuo se je na podatke u izvješću i kazao kako je Vlada itekako svjesna tih trendova. Ponovio je da samo 20% hrvatskih umirovljenika ima preko 40 godina radnog staža, da preporuke idu prema produljenju radnoga vijeka, odnosno dužem ostanku u radnom odnosu te je naglasio da nije cilj, kao što se u medijima prezentiralo, ići s posla na groblje, već omogućiti održivost mirovinskoga sustava. Napomenuo je da u trenutačnom  sustavu za prvi stup, iz poreza subvencioniramo 17 milijardi kuna, da je Vlada svjesna da mirovine nisu adekvatne i da je cilj da one budu što veće.

DSC_3283

Govoreći o povećanju zaposlenosti ustvrdio je da je u travnju omjer umirovljenika i zaposlenih iznosio 1:1,23  što je i dalje nepovoljan omjer, ali vesele pozitivni trendovi na tržištu rada koji ukazuju da je u Hrvatskoj krajem prošle godine bilo 60 tisuća više zaposlenih u odnosu na godinu prije.

Ministar je istaknuo da je Vlada svjesna demografskih pitanja i projekcija vezanih uz nedostatak kvalificirane radne snage što je problem s kojim se suočavaju i druge države Europske unije.
„Vlada je našla načina i želi implementirati mjere kako bi osigurala održivost mirovinskoga sustava i bolju adekvatnost mirovina“, apostrofirao je.

DSC_3312

O aktivnostima koje Ministarstvo provodi u pogledu cjelovite mirovinske reforme kazao je da su zasad osnovane dvije radne skupine: za Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem i Zakon o mirovinskom osiguranju, a da će se treća odnositi na drugi mirovinski stup za koji je podcrtao da se neće ići u ukidanje, već s određenim reformama samoga stupa kako bi se ispunili zadani ciljevi.

„Reforma mirovinskoga sustava je nužna i ova Vlada je odlučna provesti tu reformu“,  zaključio je ministar i nadodao da će se u okviru reforme razmotriti načini uključivanja umirovljenika na tržište rada, a da nastave primati mirovine.

DSC_3278

Najavio je skorašnje natječaje za programe sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda namijenjene aktivnom starenju stanovništva te integraciji starijih osoba u društvo.

Na kraju, ministar je istaknuo da je suradnja s Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika Hrvatske unaprijeđena, da se je dijalog otvoren kroz rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koji se sastaje svakog mjeseca.