Ministar Pavić na predstavljanju Priručnika s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta ZOSI-ja i aplikaciji EVA

DSC_1286

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je na predstavljanju Priručnika s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacije EVA – Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant.

Uz ministra Pavića na predstavljanju su sudjelovali i ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i direktorica društva Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.

DSC_1204

Ministar Pavić istaknuo je da Vlada maksimalno radi na dobrobiti osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u svakodnevicu, posebice u pogledu uključivanja na tržište rada. Spomenuo je da je iz Europskog socijalnog fonda, za program kojim se osobama s invaliditetom osiguravaju osobni asistenti, do sada dodijeljeno oko 300 milijuna kuna, a da je ove godine iz sredstava prikupljenih za kvotno zapošljavanje osigurano 122 milijuna kuna za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom; od potpora zaštitnim radionicama koje zapošljavaju preko 50% osoba s invaliditetom, do otvaranja prve integrativne radionice, a ove je osobe s invaliditetom koristile su mjere aktivne politike zapošljavanja 15% više.

DSC_1241

Govoreći o kvotnom zapošljavanju ministar je podsjetio da Hrvatska ima jednu od najširih zamjenskih kvota koje se primjerice mogu ispuniti stipendiranjem, poručivši poslodavcima da stipendiranjem osoba s invaliditetom mogu pronaći radnike koji će raditi u njihovim tvrtkama.

„Aplikaciju Eva radila je osoba s invaliditetom za osobe s invaliditetom. Takvih primjera treba biti više, a mi ćemo putem Europskog socijalnog fonda takve programe podupirati. Nadamo se da će biti što više inovativnih pristupa koji će omogućiti lakšu prilagodbu i bolje snalaženje osoba s invaliditetom na radnim mjestima“, izjavio je ministar i čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

DSC_1502

Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom nastao je temeljem dosadašnjih iskustava u radu s poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te potrebi da se osigura sustavna i kontinuirana podrška u planiranju i izvedbi prilagodbe radnog mjesta prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje. Obuhvaća primjenjive savjete i prikazuje primjenu razumne prilagodbe u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom.

DSC_1214

EVA – Ericsson Nikola Tesla je glasovno-kontrolirano sučelje osobama s oštećenjem vida s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija koja omogućava glasovno upravljanje uređajima koji posjeduju zaslon osjetljiv na dodir. Eva je prvo takvo sučelje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja. Aplikaciju EVA razvio je tim Ericsson Nikole Tesle, a začetnik ideje o glasovno-kontroliranom sučelju za osobe s invaliditetom je Hrvoje Katić koji je danas predstavio aplikaciju.

DSC_1419