Ministar Pavić o inicijalnom prijedlogu mirovinske reforme u Dnevniku Nove TV

Nova TV

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić pojasnio je što građani mogu očekivati od inicijalnog prijedloga mirovinske reforme.

Ministar Pavić kazao je da sadašnji umirovljenici mogu očekivati sigurnost isplata mirovine, ali da je također bitno pronaći rješenje i za buduće umirovljenike, koji u mirovinu idu u idućih 10 do 15 godina tj.  od 2019. godine nadalje, a koji će ukoliko se ne provede reforma imati u prosjeku 500 do 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika.

„Ključni dio reforme odnosi se upravo na njih, da ih izjednačimo sa sadašnjim umirovljenicima“, kazao je ministar i dodao da se treća komponenta reforme odnosi na buduće umirovljenike, na mlađe, buduće generacije koji će čitav radni vijek uplaćivati u drugi mirovinski stup. Za njih ćemo drugi stup ojačati i tako im omogućiti da iz štednje mogu osigurati svoju mirovinu”  kazao je ministar.

Govoreći o tzv. dodatku 27% rekao je da je ukupan trošak tog dodatka 40 milijardi kuna do 2040. godine, no da, temeljem izračuna koji su rađeni, čak i kada bi svi dobili taj dodatak, osiguranicima s najnižim plaćama, koji su imali do 75% prosječne plaće, ne bi mogli osigurati minimalne mirovine. Ministar je dodao da će tristo tisuća građana imati manje od minimalne mirovine, za njih želimo pronaći rješenje u dogovoru s koalicijskim partnerima, dodao je ministar.

Gostovanje ministra Pavića možete pogledati na:

Foto: www.dnevnik.hr