Ministar Pavić posjetio Međunarodnu ljetnu školu znanosti u Požegi

20180801_170833

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić posjetio je danas Ljetnu školu znanosti koja se u prostorijama Gimnazije Požega održava od 29. srpnja do 18. kolovoza.  Uz ministra Pavića Ljetnu školu obišao je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr.sc. Tome Antičić.

„Zadovoljstvo mi je što smo danas na Ljetnoj školi znanosti koja se već šestu godinu za redom organizira u Požegi i koja okuplja vrhunske stručnjake. Prethodnih godina uspjeli su ugostiti i dva nobelovca. Ovakvi projekti zaslužuju sve pohvale jer mladima diljem svijeta osiguravaju aktivnosti ljeti i pružaju im mogućnost da bolje upoznaju znanost“, naglasio je ministar Pavić prilikom posjeta školi.

Ministar je napomenuo da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja već mjesecima rade na popularizaciji znanosti u Hrvatskoj te je najavio da će iz Europskog socijalnog fonda, na jesen, biti osigurano više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti kako bi ovakvi i slični projekti dobili strukturnu i financijsku pomoć.

„U Hrvatskoj imamo brojne projekte koji populariziraju znanost kod mladih, od projekta gospodina Korlevića u Višnjanu, znanstvenog festivala u Zagrebu, tvornice u Splitu. Želimo osigurati sustavnu potporu takvim projektima kako bi popularizatori znanosti u Hrvatskoj mogli egzistirati kao zanimanje“, izjavio je ministar i nadodao da brojne društvene pojave kojima se marginaliziraju znanstvene činjenice ukazuju na to koliko je bitno raditi s djecom po tom pitanju.

20180801_165708

Ministar Pavić posebno je naglasio da mu je razvoj STEM područja, kao ministru rada, itekako bitan jer su STEM vještine, vještine koje su potrebe na tržištu rada 21. stoljeća i koje u konačnici mladima mogu pomoći da pronađu konkurente poslove, poslove dodatne vrijednosti i ostanu u Hrvatskoj.

Govoreći o mogućnostima koje Europski socijalni fond kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“, kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava upravljačko tijelo, nudi ovakvim projektima, ministar je kazao da uz nekoliko natječaja za popularizaciju znanosti koji su u pripremi, trenutačno je otvoren natječaj za spajanje udruga i znanstvenih institucija u okviru kojeg je jedna tematska cjelina posvećena STEM području.

„Vlada Republike Hrvatske itekako radi na razvoju STEM-a. Natječajima koji će uslijediti na jesen pokazat ćemo da ovakvim projektima želimo dati vjetar u leđa i maksimalnu potporu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je sada u okviru Europskog socijalnog fonda osiguralo sredstva za dodjelu 17.000 stipendija do 2023. 100 milijuna kuna koje ćemo osigurati za udruge, znanstvene institucije i škole da populariziraju znanost omogućit će im da kontinuirano rade s najmlađima i ohrabruju ih da idu prema STEM području i stječu vještine za poslove 21. stoljeća“, zaključio je ministar Pavić .

20180801_174021

Organizator Međunarodne ljetne škole znanosti Sebastijan Dumančić istaknuo je da je ideja cijelog projekta srednjoškolcima pokazati što zapravo znači znanost jer se nažalost u školama uči iz knjiga, a vrlo malo kroz praktični rad.

„Ovo je jedan međunarodni projekt koji je ove godine uključio 45 polaznika iz preko 20 zemalja s više kontinenata. Mentori i predavači koji sudjeluju u programu su vrhunski svjetski znanstvenici koji svoje bogato iskustvo dijele s mladima“, rekao je Dumančić.

Nadodao je da je organizatorima vrlo važno da mladima pokažu što je moderna znanost budući da u školama uče staru znanost 19. i 20. stoljeća, da iskuse znanost kroz praktični rad, da sami provode eksperimente i prezentiraju rezultate.

„Trudimo se osigurati različitu paletu projekata i tematskih cjelina; od fizike, elektronike, kemije, biokemije, do biologije i genetike.  Neki naši mentori dolaze iz dalekih zemalja poput Brazila i Indije, a okupljamo polaznike iz različitih zemalja od Hrvatske, Mađarske, Južne Koreje, Luksemburga, Litve itd. Nastojimo dovesti vodeće svjetske znanstvenike.U ponedjeljak je predavanje održao doktor Amaury Triaud, jedan od otkrivača planetarnog sustava TRAPPIST, sustava zvijezda koji ima najviše šanse da se tamo pronađe život , a ugostit ćemo i Arnolda Benza jednog od vodećih astrofizičara današnjice“, istaknuo je organizator Ljetne škole.

20180801_174239

Ljetna škola znanosti je međunarodni znanstveni-istraživački program za učenike srednjih škola koja već šestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju interes za znanost i potičući ih na odabir karijere u znanosti. Polaznici škole rade istraživanja u malim grupama pod vodstvom mentora.

U okviru Ljetne škole bit će održana i dva Otvorena dana za srednjoškolce s  područja Požeško-slavonske županije, a sudionici će svakoga dana imati prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta Cambridge i Oxford, švicarskog ETH u Zurichu, Sveučilišta u Birminghamu, Max. F. Perutz laboratorija u Austriji, Instituta Ruđer Bošković te mnogih drugih.