Ministar Pavić u Bruxellesu: “Razvijanje vještina nezaposlenih i zaposlenih jedan od prioriteta našeg predsjedanja Vijećem EU”

EPSCOO_3

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je u četvrtak, 6. prosinca, u Bruxellesu na sastanku Vijeća za rad, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača (EPSCO Vijeće) koje okuplja resorne ministre iz zemalja članica EU.

U razgovoru s novinarima ministar Pavić osvrnuo se na pripremu za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, u formatu EPSCO vijeća. Naglasio je da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava već radi na pripremama u okviru EPSCO TRIO ministarskog sastanka s resornim ministarstvima iz Rumunjske i Finske. Do sada, pojasnio je, održano je već četiri sastanka, prvi sastanak održan je na marginama EPSCO-a u Bruxellesu u ožujku, drugi u travnju u Dubrovniku, treći u rujnu u Sinai u Rumunjskoj, a četvrti u studenome u Helsinkiju u Finskoj.

Govoreći o hrvatskim prioritetima za predsjedanje EPSCO Vijećem ministar je kazao da će u fokusu biti dugotrajno nezaposleni, cjeloživotno obrazovanje kroz razvijanje vještina nezaposlenih i zaposlenih i uloga Europskog socijalnog fonda u jačanju socijalnih prava.

EPSCO_4

Ministar je istaknuo da Hrvatska bilježi pozitivne trendove na tržištu rada, da je ostvarila najveći pad nezaposlenosti u Europskoj uniji te da stopa nezaposlenosti sada iznosi 7,7%, a istovremeno raste i broj zaposlenosti.

„U ovakvim okolnostima, s takvom stopom nezaposlenosti, moramo mijenjati ulogu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i okrenuti se prema proaktivnom pristupu rada, individualiziranom pristupu nezaposlenima koji se teže integriraju na tržište rada poput dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom i mladima“, kazao je ministar i nadodao da je Zavod za zapošljavanje takav pristup pokazao prilikom pripreme ovogodišnje turističke sezone kada su anketirani svi nezaposleni što je bitno smanjilo pritisak na radnu snagu u sezoni.

O cjeloživotnom obrazovanju kao prioritetu kazao je da su re-skilling i up-skilling ključni za konkurentnost radne snage i produktivnost na tržištu rada. Spomenuo je da je samo 3% građana u Hrvatskoj uključeno u programe cjeloživotnog obrazovanja, stoga je u pripremi program koji bi se, u okviru nove financijske omotnice, financirao iz Europskog socijalnog fonda. Takav program, pojasnio je ministar, radnicima bi omogućio nova znanja i vještine, a da pri tom ne bi predstavljao dodatan trošak za poslodavce jer je vladin cilj rasterećenje gospodarstva.

EPSCo

Uz to ministar je naveo da će u fokusu hrvatskog predsjedanja biti i uloga Europskog socijalnog fonda u jačanju socijalnih prava kao alata primjene Europskog stupa socijalnih prava kojemu je Hrvatska na summitu  u Göteborgu dala punu podršku.

Nakon sastanka EPSCO vijeća na kojem su ministri rada zemalja članica podržali osnivanje europskog tijela za rad, ministar Pavić izjavio je da je Hrvatska podržala njegovo osnivanje, ali da format i način rada agencije još uvijek nije poznat.

Predviđeno je da bi to novo tijelo trebalo pomagati zemljama članicama u provedbi europskog zakonodavstva u području prekogranične mobilnosti radne snage i koordinaciji socijalne sigurnosti, uključujući slobodno kretanje radnika i upućivanje izaslanih radnika.

Izjavu ministra Pavića, nakon sastanka EPSCO Vijeća, možete pogledati na poveznici.