Ministar Pavić u emisiji Poligraf o pregovorima o osnovici plaća s državnim i javnim službama

U radijskoj emisiji „Poligraf“ jutros se razgovaralo o pregovorima o osnovici plaća s državnim i javnim službama. Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić istaknuo je da Vlada tome pitanju pristupa balansirano, vodeći računa o proračunskim mogućnostima.

Govoreći o povećanju osnovice od 3% koje je Vlada predložila, istaknuo je da je ono već obuhvaćeno u smjernicama fiskalne politike, da je riječ o milijardu kuna izdvajanja te da će nastavno na jučerašnje pregovore, ministar financija Marić u idućih desetak dana analizirati sve mogućnosti i za dva tjedna održati sastanak s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi.

Ministar Pavić podsjetio je da je prosječna plaća u mandatu ove Vlade porasla za oko 710 kn, da je zabilježen rast zaposlenosti od 71.000 radnika više u odnosu na lani, da imamo rekordno nisku nezaposlenosti te da je Vlada 2017.g. državnim i javnim službama osigurala 6% povećanja plaće za što je izdvojeno više od milijardu kuna ove godine.

Ponovio je da Vlada radi balansiranu politiku, da mora voditi računa o proračunu te podsjetio da je 150 milijuna kuna izdvojeno za isplatu troškova prijevoza, 240 milijuna kuna za božićnice i 240 milijuna kuna za regres u javnim i državnim službama.