Ministar Pavić u Hrvatskom saboru predstavio paket mirovinskih zakona u drugom čitanju – drugi dio: sustav kapitalizirane štednje

Zagreb, 04.12.2018 - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom  o konačnom prijedlogu paketa cjelovite mirovinske reforme kojem se sindikati i oporba snažno protive. Na fotografiji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.
foto HINA / Denis CERIĆ /dc

U drugom dijelu rasprave o paketu mirovinskih zakona koji su u saborskoj proceduri u drugome čitanju, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić predstavio je novine u zakonima koji se odnose na kapitaliziranu štednju.

Ministar Pavić naglasio da pitanje ukidanja drugog stupa ni u jednoj verziji nije bilo pitanje te da su zemlje koje su ukinule drugi stup razmišljaju o ponovnom uvođenju obvezne mirovinske štednje.

„Išli smo dodatno razviti sustav. Išli smo prema tome da se uvede bolje upravljanje cijeloga sustava i veća transparentnost te bolja kontrola rizika koju provodi regulator“, rekao je ministar.

Pojasnio je da drugi stup nije dao odgovor za građane koji su rođeni 1962. godine ili mlađi, pogotovo kada je riječ o 3000 žena koje će u sljedeće dvije godine ići u mirovinu, stoga je uveden dodatak od 27% odnosno ¾ od 27% za drugi stup. Pri tom je ostavljeno pravo izbora, odnosno mogućnost da se pri odlasku u mirovinu vrate u prvi stup. Naveo je i da izračuni pokazuju da će to biti povoljnije za građane koji su imali minimalnu plaću do 70, 75% prosječne plaće, a takvih je građana oko 300 tisuća građana koji i s tim dodatkom unutar kombiniranog stupa ne bi mogli osigurati barem minimalnu mirovinu.

„Povratkom tih 300 000 građana u prvi stup osigurat će im se pravo na minimalnu mirovinu“, poručio je ministar.

Osvrćući se na naknade mirovinskim fondovima, kazao je da je već u prvom čitanju predloženo značajno smanjenje naknada koje neće ići državi već ostati osiguranicima. Spomenuo je da je od osnutka do prošle godine mirovinskim fondovima isplaćeno više od 3 milijarde kuna, te da je Vlada smatrala da ima prostora za dodatne uštede u korist osiguranika.

Ministar je iznio novine u sustavu kapitalizirane štednje u odnosu na prvo čitanje, naglasivši pri tom da je prvenstveno išlo ka tome da se poveća konkurentnost među fondovima i da se pokrene tržišno natjecanje.

Jedan prijedlog, pojasnio je ministar, odnosi se na promjenu načina na koji REGOS određuje osiguranike budući da 98% novih osiguranika ne odabire svoj mirovinski stup. „Ovim prijedlogom 20% će dobiti svako mirovinsko društvo, četiri njih, a 20% dodijelit će se najuspješnijem“, rekao je ministar i spomenuo da će Hanfa jasno odrediti pravilnik koji su to kriteriji po kojima će se tih 20% osiguranika rasporediti.

„Isto tako ono što smo vidjeli da značajno smanjenje naknada u prvom čitanju je bilo miljardu i dvjesto milijuna kuna, da ćemo uvesti nejednakosti između onih manjih i onih većih mirovinskih društava tako da smo ograničili odnosno uveli smo preraspodjelu tih naknada za one koji imaju 20% i manje udjela i onih koji imaju 20% i više udjela. Na taj način ukupno smanjenje naknada do 2030. će bit 1,32 miljarde kuna, ali isto tako bit će pravednije u smislu da će otprilike sva 4 fonda imati isti povrat kapitala na imovinu“, napomenuo je ministar.

O kontroli boljeg upravljanja i veće transparentnosti, ministar je naglasio da su u suradnji s Hanfom izrađeni prijedlozi. Jedan prijedlog je da se u mirovinski sustav, odnosno mirovinske fondove u nadzorni revizorski odbor da Vlada imenuje svog predstavnika, koji će morati biti stručni ljudi, imati licence i poštovati sva prava te će morati biti članovi tih društva. Ministar je istaknuo da to nije nikakvo imenovanje komesara i pojasnio da neće moći donositi odluke, većina će i dalje biti u nadzornih odbora, ali jedan predstavnik od 3 ili 5 ovisno o društvu će biti predstavnik Vlade, što će doprinijeti boljoj kontroli i transparentnosti.  Dodao je i da se i radi izbjegavanja sukoba interesa predlaže da mirovinska društva imenuju nezavisne članove kao svoje predstavnike u društva u kojima imaju dionice i koja kupuju.

Ministar Pavić govorio je i o mogućnosti ulaganja u start-up-ove, poručivši kako se time samo otvara mogućnost, a ne prisiljava ulaganje u start-up-ove, da nema ulaganja u pojedinačne start-up-ove već će se ulagati u platforme i fondove. „Tu ćemo omogućiti 100 milijuna kuna da se to osigura, ali isto tako omogućit ćemo bolju kontrolu te će Hanfa izraditi pravilnik“, apostrofirao je ministar Pavić.

Govoreći o Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ministar je kazao da se podiže uvid za ostvarivanje prava u mirovinu novih članova na 55 godina, da se naknada za izlaz iz fondova dodatno smanjuje za najviše 2,5T te da za mirovinsko osiguravajuće društvo dodatno omogućuje povećanje mirovina s osnove raspoređivanja viška sredstava, a kojih društvo ostvaruje ulaganje imovine na pokriće tehničke pričuve.

„Nagrada za uspješnost se zamjenjuje naknadom za upravljanje imovine za pokriće tehničke pričuve u iznosu do najviše 0,6%. isto tako, u mirovinsko osiguravajuće društvo ulazne naknade od 5% raspodjeljujemo u 2 dijela. 1,5 odmah, a 0,17% od onog što ste unijeli u fond kroz godine odnosno godišnje 0,17. Tako da oni koji će manje koristiti usluge isplate mirovine će manje i platiti“, obrazložio je ministar.

Zaključno ministar je rekao da smatra da se ovim zakonskim prijedlozima dodatno unaprjeđuje sustav i da je omogućeno mirovinskim društvima da dodatno razviju drugi mirovinski sustav, zahvalivši pri tom klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru na suradnji.

Foto: Hina/Denis Cerić