Ministar Pavić u Hrvatskom saboru predstavio paket mirovinskih zakona u drugom čitanju – prvi dio: sustav međugeneracijske solidarnosti

Zagreb, 04.12.2018 - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu paketa cjelovite mirovinske reforme kojem se sindikati i oporba snažno protive. Na fotografiji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Hrvatski sabor danas raspravlja o paketu mirovinskih zakona koje je Vlada uputila u drugo čitanje. Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić u prvom dijelu rasprave predstavio je paket zakona koji se odnosi na prvi stup – sustav međugeneracijske solidarnosti.

Ministar je ponovio da je jedan od razloga zbog kojih se krenulo u mirovinsku reformu činjenica da će u iduće dvije godine oko tri tisuća žena koje će ići u mirovinu imati 600 do 700 kn manju mirovinu od sadašnjeg umirovljenika te da je taj problem bio poticaj za pronalazak rješenja pitanja dodatka od 27%.

Kazao je da je cilj sadašnjim umirovljenicima povećati mirovine, da je za umirovljenike s najnižim mirovinama uz redovno usklađivanje osigurano 3,13% veće mirovine što znači da će oni moći očekivati porast mirovina za oko 6%.

„Ono od čega ni u kojem trenutku nismo odustali je pitanje prava izbora. Odlaskom u mirovinu imat ćete pravo izbora želite li ostati u dvostupnom sustavu ili se vratiti u prvi. Vidjeli smo da oko 300 tisuća građana koji su primali minimalnu plaću ili od 75% do 80% prosječne plaće iako su kroz drugi stup štedjeti za svoje mirovine, će imati manje od minimalne plaće. Zbog njih, a i drugih omogućili smo prelazak u prvi stup“, rekao je ministar.

Govoreći o radu do 67. godine ponovno je podsjetio da već sadašnji zakonodavni okvir predviđa odlazak u mirovinu sa 67 godina od 2038., a da bi prijedlog o vraćanju umirovljenja na 65 godina značilo ukidanje prijevremene mirovine kao što je slučaj u Poljskoj.
Izmjene u drugom čitanju, napomenuo je ministar, odnose se na umanjenje penalizacije s prvotnog prijedloga od 0,34% po mjesecu ranijeg umirovljenja odnosno 20,4% za pet godina na 0,3% po mjesecu odnosno 18% za pet godina ranijeg umirovljenja što je istovjetno iznosu kojeg je Republika Hrvatska imala 1999. g.

„Zadovoljstvo mi je da se u drugom čitanju uvodi nova kategorija staža. Ženama; majkama i posvojiteljicama, dodajemo šest mjeseci staža za svako rođeno ili usvojeno dijete. To ne znači da će majke moći ići ranije u mirovinu, već će odlaskom u mirovinu, pri izračunu mirovine, dobiti šest mjeseci radnoga staža“, poručio je ministar.

Nadodao je i da će to pravo imati i očevi koji pretežito koriste rodiljni dopust, a da će ta mjera efektivno značiti 2% veću mirovinu po djetetu.

Ministar je naveo i da je Vlada prihvatila prijedlog Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika o povoljnijem usklađivanju mirovina prema kojem se dosadašnji sustav prema kojem su se mirovine jednom godišnje usklađivale  prema modelu 50:50, a jednom 70:30, izjednačava te će usklađivanje oba puta tijekom godine biti 70:30 plaće i inflacije.

Osvrćući se na jučerašnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ministar je istaknuo promjene u mirovinskom sustavu koje se odnose na osobe s invaliditetom. Prvenstveno je riječ o podizanju naknada plaće koje se isplaćuju invalidima rada za vrijeme profesionalne rehabilitacije na iznos minimalne plaće. Zatim će se podići osnovica za naknadu zbog tjelesnog oštećenja za 15% te se proširuje krug osiguranika, odnosno osoba s invaliditetom kojima se vrijeme provedeno u zaposlenju računa kao staž osiguranja s povećanim trajanjem.

„Smatramo da smo ovim izmjenama unaprijedili sustav međugeneracijske solidarnosti i doprinijeli ostvarivanju tri glavna cilja mirovinske reforme: dugoročne održivosti sustava, povećanja mirovina i ispravljanja generacijskih nejednakosti kako bi svi imali jednaka prava iz mirovinskoga sustava“, zaključio je ministar.

Raspravu možete pratiti na Youtube kanalu Hrvatskog sabora.

Foto HINA / Denis CERIĆ /dc