Ministar Pavić u Imotskom uručio pet novih ugovora za “Zaželi”

Naslovna_imotski

U Gradskoj vijećnici Grada Imotskog održana je, u petak,3. kolovoza, svečana dodjela novih pet ugovora za program zapošljavanja žena „Zaželi“ čija je vrijednost veća od 12 milijuna kuna. Ugovore je u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava uručio ministar Marko Pavić, a na svečanosti su sudjelovali i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

U svom uvodnom obraćanju ministar Pavić podsjetio je da je kampanja za „Zaželi“ krenula lani iz Imotskog te izrazio zadovoljstvo da je u godini dana došlo do potpisivanja ugovora. „Od pet danas potpisanih ugovora četiri su iz Imotske krajine. Vrijednost projekata je oko 12,7 milijuna kuna, zaposlit će se 80 žena koje će brinuti od 350 starijih osoba i osoba u potrebi“, kazao je.

DSC_6738

Istaknuo je i da je program „Zaželi“ najveći i najbrži program Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te da u inicijalnim razgovorima s povjerenicom EK Marianne Thyssen i ministrima postoje zahtjevi da projekt bude prezentiran u Irskoj i Austriji i da na taj način bude primjer dobre prakse korištenja Europskog socijalnog fonda.

DSC_6600

„Ovaj projekt ne zapošljava samo već i donosi skrb za starije osobe. Omogućuje dugotrajno nezaposlenima da pronađu posao, starijima pomoć u okviru koje smo osigurali i 200 kuna za potrepštine. Zaposlenim ženama osigurano je i 1000 eura za edukaciju kako bi ih ojačali za tržište rada“, naglasio je ministar.

DSC_6800

Govoreći o daljnjem razvoju projekta „Zaželi“ ministar je kazao da bi druga faza projekta trebala krenuti 2020., da će se jačati mnoge komponente koje će omogućiti održivost samoga projekta, među kojima je i mogućnost za samozapošljavanje sudionica projekta  i razmjenu iskustva s Gradišćem.

DSC_6770

„Splitsko-dalmatinska županija je treća županija po prijavama na projekt. U okviru Europskog socijalnog fonda imamo na raspolaganju 13 milijardi kuna za provedbu brojnih projekata poput ovog“, zaključio je ministar Pavić.

DSC_6776

  1. Solin za sve! – Grad Solin, projekt vrijedan 2.714.210,00 HRK
  2. Zaželi posao, obrazovanje i pomoć – Općina Runovići, projekt vrijedan 3.104.078,00 HRK
  3. Briga za potrebite – Općina Proložac, projekt vrijedan 1.924.858,00 HRK
  4. Zaželi njegu, zaželi posao – Općina Lovreć, projekt vrijedan 2.315.785,00 HRK
  5. “Korisno i humano”- Program zapošljavanja žena u svrhu potpore starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju – Udruga “Imotsko srce”, projekt vrijedan 2.685.438,80 HRK