Ministar Pavić u Novskoj dodijelio 13 ugovora o samozapošljavanju u gaming industriji

IMG-20190329-WA0106

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić danas je u Novskoj obišao Poduzetnički inkubator gaming industrije i dodijelio 13 potpora za samozapošljavanje. Uz ministra Pavića na dodjeli je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanja.

U svom obraćanju ministar je pohvalio ideju i predanost županije i grada da Novska odnosno Sisačko-moslavačka županije bude središte industrije igara u Hrvatskoj koja na svjetskoj razini vrijedi stotine milijuna dolara.

IMG-20190329-WA0042

„Ovaj projekt primjer je suradnje nacionalne, regionalne i lokalne vlasti“, kazao je ministar.

Govoreći o dodjeli potpora za samozapošljavanje naglasio je da je cilj Vlade, od početka mandata, mjere aktivne politike zapošljavanja usmjeriti iz privremenog zapošljavanja u javnom sektoru u trajno zapošljavanje u privatnom sektoru te da je glavna komponentna i okosnica toga mjera za samozapošljavanje.

IMG-20190329-WA0113

„Potporu smo s 25 tisuća kuna povisili na 70 tisuća kuna ove godine, a ukupno smo u zapošljavanje uložili 4,5 milijardi kuna. Ove godine na raspolaganju su dodatne dvije milijarde kuna“, izjavio je ministar i izrazio zadovoljstvo da su županija i grad osigurali sredstva za projekte koji će ukupno moći ostvariti  do 150 tisuća kuna potpora.

IMG-20190329-WA0075

Ministar je ponovio da Vlada podupire STEM područje, da su osigurana sredstva za dodjelu 17 tisuća STEM stipendija do 2023. jer STEM područje razvija vještine koje su potrebne na tržištu rada 21. stoljeća. Uz to, ministar je pozdravio inicijativu za razvoj standarda zanimanja za zanimanje tehničar za razvoj video igara, koju je ocijenio kao vrijedan doprinos spajanju potreba tržišta rada i programa obrazovanja.

IMG-20190329-WA0063

Nadalje, ministar je najavio nekoliko projekata poput natječaja za popularizaciju znanosti, natječaja za financijsku pismenost i poticanje poduzetništva te suradnju s Cambridgeom u okviru koje će se 70 mladih znanstvenika osnažiti za poduzetništvo.