Mjere aktivne politike zapošljavanja predstavljene poslodavcima u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu

DSC_7485

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić predstavio je danas, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, paket mjera aktivne politike zapošljavanja za čiju je provedbu osigurano 1,6 milijardi kuna. U ime Hrvatske gospodarske komore okupljenim poslodavcima obratio se savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, a potom su savjetnik ministra Luka Novosel i zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić održali radionicu, a direktor tvrtke Chromos Dr. Aleš Ekar podijelio je pozitivna iskustva tvrtke Chromos u korištenju mjere pripravnik.

„U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom želimo obići cijelu Hrvatsku i poduzetnicima predstaviti mjere koje su im na raspolaganju, pojačati produktivnost i omogućiti aktivaciju domaće radne snage te potaknuti rast plaća“, kazao je ministar Pavić okupljenim poduzetnicima.

 

 

Ministar je ponovio da je za programe zapošljavanja ove godine osigurano rekordnih 2,5 milijardi kuna, 1,6 milijardi kuna za mjera aktivne politike zapošljavanja te 900 milijuna kuna za specijalizirane programe poput programa za zapošljavanje žena „Zaželi“ i Lokalne inicijative za zapošljavanje – LEDI.

DSC_7492

Govoreći o problematici nedostatka kvalificirane radne snage istaknuo je da je dugoročno rješenje reforma obrazovanja te njegova prilagodba tržištu rada kroz uvođenje dualnog obrazovanja, centara kompetencija i veća uloga poslodavaca u definiranju kompetencija koje su tražene na tržištu rada. „Kratkoročno, kazao je ministar, osiguranjem više sredstava za zapošljavanje i prekvalifikacije želimo aktivirati domaću radnu snagu, te ono što se ne bude moglo osigurati uvozom radne snage“.

DSC_7429

 

Od devet mjera iz paketa „ Od mjere do karijere“ ministar je posebno naglasio mjeru pripravništva koja je namijenjena prvom zapošljavanju te u okviru koje se privatnom sektoru sufinancira 50% iznosa bruto II plaće.  „Mjeru osposobljavanje na radnom mjestu, uveli smo 2017. kako bi osigurali potrebnu kvalificiranu radnu snagu. Šest mjeseci osoba se osposobljava na radnom mjestu kod poslodavca, za to prima minimalnu plaću, a poslodavac dobiva 700 kn za mentoriranje“ rekao je.

DSC_7502

Ministar se je osvrnuo i na potporu za samozapošljavanje koja je ove godine povećana na 55.000 kuna, ako se dvije osobe uzmu na SOR 70.000 kn, a ako se pet osoba udruži u poduzetnički pothvat potpora iznosi 275.000 kn te je istaknuo da mjera stalni sezonac nije isključivo za turističku sezonu, već sve poslove sezonalnog karaktera.