Na poziv ministra Pavića europska povjerenica Thyssen prvi put u posjetu Hrvatskoj

banner_92 (1)

Na poziv ministra rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marka Pavića, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen boravit će u četvrtak, 27. rujna, u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Riječ je o prvom posjetu povjerenice Thyssen u okviru kojega će sudjelovati na konferenciji na visokoj razini Ministarstva rada i mirovinskoga sustava „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“. Konferencija će se održati u četvrtak od 11:30 sati u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, dvorana Aura.

Teme o kojima će se razgovarati na konferenciji bit će aktualne teme digitalizacije radnih mjesta i izazova na modernom tržištu rada te o izazovima implementacije Europskog stupa socijalnih prava.

Uvodne će govore na konferenciji održati predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, europska povjerenica Marianne Thyssen te ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić.

Europski stup socijalni prava usvojen je u studenom prošle godine na Europskom sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“ održanom u Göteborgu i obuhvaća tri glavne kategorije: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravednije uvjete rada koji omogućavaju ravnotežu između privatnoga i poslovnoga života te odgovarajuću održivu socijalnu zaštitu i uključenost.

Izuzetno mi je drago što je povjerenica Thyssen prihvatila moj poziv da posjeti našu zemlju, posebice u svjetlu priprema Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU-a, u okviru kojega će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predsjedati EPSCO vijećem ministara rada i socijalnih pitanja. Posjet povjerenice Thyssen prigoda je da je izvijestimo o naporima koje ulažemo u modernizaciju tržišta rada, posebno kroz mjere aktivne politike zapošljavanja kojima želimo aktivirati domaću radnu snagu u skladu s novim trendovima i potrebama na tržištu rada. Uz to, predstavit ćemo i rezultate brojnih projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda kojima utječemo na pozitivne društvene promjene u našim sredinama. To su projekti poput „Zaželi“, „Vrtići za skladniji život“, programa LEDI – lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, projekta za uključivanje djece, mladih i osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti te projekata za poticanje socijalnog dijaloga i razvoja civilnog društva. Povjerenici Thyssen također ću najaviti projekte koje planiramo u području popularizacije znanosti, financijske pismenosti, a posebno projekte digitalne pismenosti kao izazova digitalizacije na modernom tržištu rada“, ističe ministar Pavić.

PROGRAM:

11:30 – otvorenje konferencije „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“ i uvodni govori visokih dužnosnika, nakon čega su predviđene izjave za medije

14:45 – svečano potpisivanje ugovora projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda: program „Zaželi“, „Vrtići za skladniji život“, „Jačanje socijalnog dijaloga“ i „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenost te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport“, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 6. kat.

Uz povjerenicu Thyssen i ministra Pavića na svečanoj dodjeli sudjelovat će i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, državna tajnica za šport Janica Kostelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Nakon dodjele ugovora predviđene su izjave za medije.

Ljubazno molimo predstavnike medija koji žele pratiti službeni posjet povjerenice Thyssen Republici Hrvatskoj da dostave podatke (ime, prezime, redakcija i kontakt) na mail adresu javnost@mrms.hr do srijede, 26. rujna do 16 sati.