Na sjednici Vlade usvojena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u 2019. godini

Vlada_20.12.2018

U Banskim dvorima danas je održana 133. sjednica Vlade na kojoj su, između ostalog, prihvaćeni Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. te Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Predsjednik Vlade mr.sc. Andrej Plenković kazao je da je odluka o kvotama za zapošljavanje donesena u konzultacijama s različitim partnerima: poslodavcima, komorom, sindikatima, koji su u bili uključeni u radnu skupinu.

„Odluka je rađena na temelju procjena gospodarskih subjekata koji smatraju da im procjena gospodarskih subjekata koji smatraju da im taj broj, pravovremeno, treba kako bi se mogli pripremiti za sezonu, bilo građevinsku sezonu, bilo sam vrh turističke sezone“, kazao je predsjednik Vlade i apostrofirao da kvota ne znači da nezaposlene osobe na Zavodu za zapošljavanje nemaju svoju šansu na tržištu rada već suprotno da Vlada brojnim mjerama potiče njihovo zapošljavanje.

U uvodnom govoru predsjednik Vlade izvijestio je i da su jučer isplaćene božićnice za državne i javne službenike i namještenike čime je ova Vlada još jednom ispunila obveze prema zaposlenicima i time pokazuje da odgovorno vodi računa o prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, govoreći o Odluci, kazao je da se njome kvota za zapošljavanje stranih radnika povećava na 50.100 za novouključene radnike, što je povećanje od 20.331 dozvola više u odnosu na ovu godinu, naglasivši da je gotovo 13 tisuća za sektore turizma i graditeljstva.

„Ovime želimo osigurati stabilnost dotoka radne snage gospodarstvu i podupiremo gospodarski rast koji je procijenjen za sljedeću godinu od 2,9%, ali isto tako želimo i radimo na tome da maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu“, poručio je ministar.

Aktivacija domaće radne snage, kako je pojasnio ministar, prvenstveno se provodi kroz brojne mjere i projekte, poput kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“, manifestacije „Dani poslova u turizmu“ kao i provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja. „Od trenutačno 147.860 registriranih nezaposlenih na burzi imamo 12.211 otvorenih radnih mjesta“ rekao je.

Ministar se osvrnuo i na anketiranje nezaposlenih osoba o spremnosti na rad u turističkoj sezoni, podsjetivši da je ove godine Zavod za zapošljavanje anketirao sve nezaposlene, da je oko 24 tisuća nezaposlenih izrazilo želju za radom u sezoni te su se potom s poslodavcima povezali Danima poslova u turizmu. Najavio je da će se ta manifestacija održati i ove godine, a da će prvi takav susret biti održan 18. siječnja.

Uz to, ministar je podsjetio da je u okviru mirovinske reforme omogućen rad umirovljenika na pola radnoga vremena te je izrazio vjeru da će se dio radne snage aktivirati i među umirovljeničkom populacijom.

„Nikada više sredstava, četiri i pol milijarde kuna imamo za aktivaciju nezaposlenih“, izjavio je ministar Pavić.

Predstavljajući kvote u određenim djelatnostima ministar je naglasio da kvota za graditeljstvo raste 11.755 na 17.800 što je povećanje za nešto više od 6.000 dozvola, da kvote za turizam rastu na 15.611 što je povećanje za gotovo 6.681 dozvolu, da je za poljoprivredu i šumarstvo osigurano dodatnih 1.483 dozvala, a za područje ekonomije i trgovine  2.200.

„Cilj Vlade prvenstveno je aktivirati domaću radnu snagu. Kratkoročno ćemo to napraviti ovim mjerama, a dugoročno povezivanjem tržišta rada i sustava obrazovanja. Ovim mjerama poslodavcima osiguravamo pristup stranim tržištima radne snage kako ne bi ugrozili gospodarski rast“, zaključio je ministar Pavić.

Vlada je na sjednici prihvatila i Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kojom se dvanaest zaposlenika Zavoda za unaprjeđenje zaštite na radu integriraju u Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava budući da taj zavod s 1.1.2019. sukladno Zaključkom Vlade Republike Hrvatske, od 2. kolovoza 2018. godine, o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima prestaje s radom.