Održana 100. sjednica Vlade Republike Hrvatske

VRH

Vlada Republike Hrvatske na 100. sjednici usvojila je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. koji je predstavila državna tajnica Majda Burić.

Predstavljajući prijedlog odluke kazala je da prilikom utvrđivanja godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. godinu nije bilo moguće precizno utvrditi potrebe gospodarstva za zapošljavanjem potrebne strane radne snage u pojedinim djelatnostima i zanimanjima te je došlo do nesrazmjera između utvrđenog i zatraženog broja dozvola.

„Prema službenoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova, u djelatnosti „Turizam i ugostiteljstvo“ u kvoti dozvola za zanimanje „pomoćni radnik u turizmu“ zaprimljen je veći broj zahtjeva od preostalih dozvola u važećoj kvoti. Tako je na dan 1. lipnja 2018. godine od 3.715 dozvola u zanimanju „pomoćni radnik u turizmu“ preostalo 646 dozvola, ali je ujedno zaprimljeno te je u postupku odobravanja još 1.395 zahtjeva“, iznijela je.

Ovom Odlukom, pojasnila je državna tajnica, predlaže povećanje broja dozvola u djelatnosti „Turizam i ugostiteljstvo“ s 4.660 na 8.660 dozvola. Navedeno povećanje od 4.000 dozvola odnosi se na zanimanje „Pomoćni radnik u turizmu“ i to 3.000 za novo zapošljavanje te 1.000 za sezonski rad do 6 mjeseci.

Državna tajnica istaknula je da je veliki broj zahtjeva zaprimljen i u djelatnostima prometa te poljoprivrede i šumarstva za koje je također iskorištena odobrena kvota. Stoga se i u djelatnosti „Poljoprivreda i šumarstvo“ predlaže povećanje broja dozvola za sezonski rad do 90 dana u zanimanju „berač plodova“ s 500 na 1.000 dozvola.

„Predloženim izmjenama i dopunom Odluke ukupna godišnja kvota dozvola za 2018. godinu za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 35.500 dozvola“ zaključila je državna tajnica i nadodala da se zbog određenog trajanja postupka odobravanja i izdavanja dozvola za boravak i rad stranaca, predlaže da Odluka stupi na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novima kako zahtjevi poslodavaca bili riješeni u što kraćem roku zbog turističke sezone koja je već u tijeku te ugovorenih investicija i projekata.

Prijedlog odluke možete pronaći na poveznici

Foto: Vlada Republike Hrvatske /screenshot