Održana 110. sjednica Vlade Republike Hrvatske

3

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj, 110., sjednici usvojila je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. te Prijedlog odluke o potvrđivanju Izmjena Statuta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

„Hrvatska trenutačno bilježi rekordan pad stope nezaposlenih, trenutačno imamo 136.520 nezaposlenih, koja je praćena velikom stopom zapošljavanja. Imamo 71.000 više zaposlenih u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prošlu godinu“, kazao je ministar Pavić predstavljajući izmjene Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca.

Istaknuo je da je politika ove Vlade uvijek bila da se maksimalno aktivira domaća radna snaga te da su tu napravljeni brojni iskoraci. Spomenuo je pokretanje kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“, pripremu za turističku sezonu, anketiranje svih nezaposlenih već u siječnju te organizaciju „Dana poslova u turizmu u suradnji s Ministarstvom turizma. Ministar Pavić nadodao je da su u okviru kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“ maturanti strukovnih škola maksimalno angažirani da pronađu posao.

„Još uvijek je vidljiv nesrazmjer ponude i potražnje, stoga predlažemo povećanje dozvola za 3,269 u onim područjima gdje je to bitno i gdje nedostaje domaće radne snage. Podsjetio bih da imamo 14.417 oglašenih radnih mjesta koja ne možemo popuniti“, kazao je ministar.

Predloženom izmjene odluke predlaže se povećanje kvota za graditeljstvo 985, turizam 270, promet 650, prehrambenu industriju 508 i 747 za poljoprivredu i šumarstvo.

Govoreći o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izmjena Statuta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ministar je kazao da su izmjene Statuta donesene radi usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji je stupio na snagu dana 5.svibnja 2018. godine.

„Izmjenama Zakona centri za profesionalnu rehabilitaciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci potpast će pod državu njime će upravljati  Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom“ dodatno je pojasnio ministar i nadodao da Statut zavoda donosi Upravno vijeće, a potvrđuje Vlada Republike Hrvatske.

Foto: Vlada Republike Hrvatske