Održana 113. sjednica Vlade Republike Hrvatske

sjednica

Vlada Republike Hrvatske na danas održanoj, 113. sjednici, usvojila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Izvješće o radu Središnjeg registra osiguranika za 2017. godinu i Izvješće o radu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu za 2017. godinu.

Predstavljajući Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, ministar je pojasnio da je Vlada Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva iz 2017., utvrdila i mjere za racionalizaciju pojedinih obveza iz područja zaštite na radu. Podsjetio je da je riječ o konačnom prijedlog zakona te da izmjena u odnosu na prvo čitanje po pitanju administrativnog rješenja nije bilo.

Promjene se, kazao je ministar, prvenstveno odnose na smanjenje dinamike održavanja sjednica odbore zaštite na radu, smanjuje potreban minimalan broj osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći na ukupan broj radnika (umjesto 1 na 20 radnika, sada 1 na 50 radnika), utvrđuje da se odredbe iz Zakona ne primjenjuje na obrtnika koji obrt obavlja sam.

O izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava ministar je kazao kako je izrađena na temelju analize poslovnih procesa te da se promjene prvenstveno tiču sustava upravljanja Europskim socijalnim fondom u okviru kojega je Hrvatskoj na raspolaganju 13 milijardi kuna. Napomenuo je da je prije nekoliko dana u Splitu ugovoreno oko 100 milijuna kuna za dvosmjenski rad vrtića, a da će do sredine rujna biti ugovoreno više od 5 milijardi kuna iz ESF-a.

„Sukladno razgovorima na Gospodarsko-socijalnom vijeću uspostavljamo Samostalni sektor za socijalno partnerstvo u vidu jačanja socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, a u tijeku priprema za predsjedanjem Vijećem EU-a, uspostavljamo Samostalnu službu za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje koja će se baviti pripremama, ali i suradnjom s multilateralnim organizacijama poput Međunarodne organizacije rada u Ženevi“, istaknuo je ministar.

Govoreći o Izvješću Središnjeg registra osiguranika za 2017., kazao je da je REGOS institucija koja transferira novac građana na njihove račune u II. stup mirovinskoga sustava, da je prošle godine bilo ukupno 1.844.272 članova, a evidentirano je uplata u ukupnom iznosu od 5.716.406.458 kuna te da je uspješnost transferiranja sredstava 99,53%. Ministar je podsjetio da su lani osigurana sredstva za dugovanje Fini čime je riješen povrat iz 2003.g. „Regos posluje uredno i kvalitetno radi svoj posao“, apostrofirao je ministar.

Na sjednici Vlade usvojeno je i Izvješće o radu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu za 2017. godinu, koji je djelovao s ciljem pružanja kvalitetne stručne podrške svim dionicima zaštite na radu. Zavod je provodio brojne kampanje poput „Stop ozljedama na radu“, radili su analize o ozljedama na teritorijalnoj i sektorskoj razini te razvijali IT alate. „Sukladno Vladinom zaključku o racionalizaciji, Zavod se ukida i s 1.1.2019. njegovu će djelatnost preuzeti Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava“, zaključio je ministar.

Foto: Vlada Republike Hrvatske