Održana 7. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

DSC_3238

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić sudjelovao je na 7. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koju je otvorila i vodila državna tajnica u ministarstvu Majda Burić.

Ministar je na početku sjednice istaknuo zadovoljstvo što raste odnos broja osiguranika i umirovljenika koji sada iznosi 1:1.23. Rekao je kako se za nadolazeću reformu proučavaju prijedlozi, dopisi i mjere, te da je cilj balansirana politika, i za buduće i za sadašnje umirovljenike. Osigurat će se i europska sredstva za podizanje kvalitete života starijih osoba i umirovljenika, najavio je, a na jesen će se obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

DSC_3248

Na sjednici se raspravilo o prijedlozima za izmjene i dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem i Zakona o mirovinskom osiguranju, s posebnim naglaskom na prijedloge za proširenje kruga korisnika koji mogu raditi i primati mirovinu, o čemu je članove vijeća izvijestila pomoćnica ministra za mirovinski sustav Melita Čičak.

DSC_3232

Članovi Nacionalnog vijeća su, osim predstavnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, socijalni partneri, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, predstavnici resornih ministarstava te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.