Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU“

DSC_2456

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU“. Ugovore su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Riječ je o projektu vrijednom oko 7,3 milijuna kuna kojim će se iz Europskog socijalnog fonda financirati obuka državnih službenika za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a koji obuhvaća brojne edukcije vezane uz ključne vještine upravljanja rada Vijećem, učenje stranih jezika u pogledu upravljanja EU poslovima i sl.

DSC_2242

U svome obraćanju ministar Pavić naglasio je da se Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava intenzivno priprema za predsjedanje EPSCO Vijećem, da su do sada održana četiri sastanka s predstavnicima resornih ministarstava iz Rumunjske i Finske koji uz Hrvatsku čine predsjedavajući TRIO.  Cilj tih sastanak, pojasnio je ministar, jest odrediti prioritete zajedničkog predsjedanja.

DSC_2406

„Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dalo je nacrt naših prioriteta, a to su rad s dugotrajno nezaposlenima; NEET skupinama, rad na up-skillingu i re-skilingu, kao i pitanje ulaganja novaca iz Europskog socijalnog fonda, prvenstveno jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz cjeloživotno obrazovanje. Treći prioritet ispred našeg Ministarstva za EPSCO vijeće bit će Europski stup socijalnih prava i njegova implementacija putem Europskog socijalnog fonda“, naveo je ministar.

DSC_2217

Pozdravljajući završetak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe koje je među prioritetima imalo borbu protiv korupcije, ministar je spomenuo da je u okviru Europskog socijalnog fonda raspisan natječaj koji potiče suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije i sukoba interesa u provedbi javnih politika.

DSC_2441

„Čestitam vam na ugovaranju ovog projekta vrijednog oko 7,3 milijuna kuna. Predsjedanje Vijećem EU-a nije samo projekt Ministarstva vanjskih i europskih poslova, već projekt cijele Vlade“, zaključio je ministar Pavić.