Potpisan ugovor o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Republike Koreje

Sporazum

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Republici Koreji tijekom kojeg je potpisao međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Republike Koreje.

Riječ je o sporazumu kojim se definiraju prava građana obiju država koji dio svog radnog vijeka provode u tim zemljama. Hrvatska je time postala 21. članica Europske unije koja na ovakav način ima definirane odnose s Republikom Korejom u pogledu socijalnog osiguranja.

Odnosi Republike Hrvatske i Republike Koreje posljednjih su godina u uzlaznoj putanji, a uspostava direktnog leta Zagreb-Seul te otvaranje veleposlanstva Republike Hrvatske u Seulu,  dodatno su doprinijeli jačanju odnosa dviju zemalja. Ministar Pavić, na bilateralnom sastanku s ministrom zdravstva i mirovinskoga sustava Republike Koreje Park Neoug-Hoou, prenio je iskustva provedene mirovinske reforme u Republici Hrvatskoj. Ministar Park, s druge strane, prezentirao je izazove s kojima se suočava njihov mirovinski sustav te su ministri dogovorili razmjenu iskustva na stručnoj razini.  Ministar Pavić pozvao je kolegu Parka u uzvratni, službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Potpisivanje Sporazuma

U okviru radnog posjeta ministar Pavić posjetio je Samsung te se susreo s potpredsjednikom Samsung Electronics Andrewom Leejem. Potpredsjednik Lee i njegov tim predstavili su modele edukacije i treninga zaposlenika kompanije u vrlo kompetitivnom okruženju s tehnologijama koje se mijenjaju gotovo svake godine. Posebno je istaknuo kako njihovi treninzi sadrže 70 % učenja uz rad s iskusnijim kolegama i 10 % formalne edukacije u učionicama

Ministar je zahvalio potpredsjedniku Leeju na prenesenim iskustvima i istaknuo da je Hrvatska prepoznala izazove koji se očekuju na tržištu rada u narednom razdoblju te je, u okviru predsjedanja EPSCO Vijećem 2020., kao jedan od svojih prioriteta definirala cjeloživotno obrazovanje svih građana kroz reskilling i upskilling.

Samsung

Po završetku sastanka, potpredsjednik Lee je proveo ministra i delegaciju kroz Samsung inovation museum te pokazao povijest, sadašnjost i budućnost tehnologije kroz prizmu Samsunga.

Na kraju posjeta Republici Koreji, ministar Pavić  susreo se s malom zajednicom Hrvata koji žive u Seoulu te je razmijenio iskustva s hrvatskim iseljenicima koji žive i rade u Republici Koreji. Susret je organizirao veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Koreji Damir Kušen.