Priopćenje za javnost Ministarstva rada i mirovinskoga sustava o priopćenju Ustavnog suda o informativnoj kampanji cjelovite mirovinske reforme

Print

Na osnovu Priopćenja koje je danas poslao Ustavni sud jasno je izrečeno da Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način nisu grubo kršili pravila demokratske procedure ili narušavali pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, to je otpočetka tvrdio u svojim javnim nastupima te je naglašavao da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. godine s ciljem informiranja naših sugrađana o cjelovitoj mirovinskoj reformi te je u potpunosti transparentna. Ministar je također naglašavao da je referendum demokratsko pravo i da ga mi kao Vlada podupiremo, ali smo isto tako, kao Vlada, dužni kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodimo i što one donose. U predreferendumskoj fazi, odnosno u trenutku dok se ne zna hoće li biti referenduma Vlada je dužna informirati građane i o fiskalnim učincima sindikalne inicijative na državni proračun. To je potvrdio i predsjednik Ustavnog suda gospodin Miroslav Šeparović u izjavi za medije, kada je izjavio da je legitimno da Vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela te da Vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem jer u načelu i nema druge izvore sredstava nego proračunska.

Predsjednik Ustavnog suda također je potvrdio da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u predreferendumskoj fazi kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi prikupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom.