„Stop radu na crno – stop neprijavljenom radu“ na Hrvatskoj radioteleviziji

radnacrno3

Ministar mr. sc. Marko Pavić sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ u kojoj je govorio o završetku kampanje i cjelovitom projektu protiv neprijavljenog rada.

Kampanja je završetak projekta vrijednog 1,5 milijuna eura, koji je trajao 18 mjeseci, a unutar kojega je osigurano pola milijuna eura za nabavu opreme i automobila Inspektorata rada kako bi povećali svoju mobilnost i učinkovitost. Na projektu su umrežene inspekcije rada i partneri iz Slovačke i Njemačke kako bi izmijenili podatke i metode.

Ministar je istaknuo da kada govorimo o neprijavljenom radu, govorimo o različitim oblicima, od toga da netko nije uopće prijavljen, da radi na pola radnog vremena, zapošljavanje stranih radnika preko kvota, situacija u kojima se isplaćuje dio plaće ispod pulta ili u koverti.

Cilj je osvijestiti građane i poslodavce te im pokazati da svi gubimo, kako bi se stopa neprijavljenog rada što više smanjila. U Europskoj uniji 11% radnika provodi 16% novoostvarene vrijednosti u neprijavljenom radu, a Hrvatska je tu nešto ispod prosjeka. Radnicima se, ako rade na crno, smanjuju radnička prava i ne uplaćuju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poslodavci plaćaju kazne, a država gubi dio sredstava.

U turističkom smo sektoru imali dosta prijava inspekciji rada, rekao je ministar. Kao Vlada smo napravili iskorak i omogućili neoporeziv topli obrok i smještaj. Potičemo poslodavce na veću kvalitetu radnog mjesta, samim time i bolji rad, ali im pružamo i porezno rasterećenje. Neprijavljeni rad napad je na konkurentnost onih koji imaju sve radnike prijavljene. Vezano uz turizam ministar je najavio natječaj vrijedan šest milijuna kuna, sa socijalnim partnerima, s kojim se želi povisiti standard rada u sezoni, a jedna od komponenti će biti i istraživanje o neprijavljenom radu u tom sektoru.

U osvještavanju građana treba ići u oba smjera. Inspekcija rada je prošle godine provela 16 tisuća izvida i naplatile su se kazne. Najteže kazne su do 250 tisuća kuna i zatvaranje poslodavca na određeno vrijeme. Želimo obeshrabriti poslodavce kako bi imali što manje neprijavljenog rada, ali imamo uvažavanja te ih istovremeno želimo rasteretiti i potaknuti na prijavljivanje radnika.

Sada se u Zakonu o radu za rad na crno kažnjavaju jedino poslodavci. U nekim se državama kažnjavaju i radnici i poslodavci. Na internetskim stranicama Ministarstva i Inspektorata rada i na brojevima telefona svaki građanin neprijavljeni rad i uočene nepravilnosti može prijaviti anonimno.

U emisiji je sudjelovao i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

Foto: HRT/Snimak zaslona