U Hrvatskom saboru održano aktualno prijepodne

Aktualno prijepodne

U Hrvatskom saboru danas je aktualnim prijepodnevnom započela deseta sjednica. Predsjednik i članovi Vlade Republike Hrvatske odgovorili su na 38 zastupničkih pitanja, a pitanje ministru rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marku Paviću o provedbi programa „Zaželi“ i trendovima na tržištu rada postavio je zastupnik Petar Škorić.

Ministar Pavić istaknuo je da je za provedbu programa Zaželi, u okviru kojeg će se zaposliti 7.000 žena koje će brinuti za 35.000 starijih kućanstava, izdvojeno milijardu kuna, da je do sada ugovoreno oko 800 milijuna kuna, a preostalih 200 milijuna kuna bit će ugovoreno do kraja godine.

Govoreći o provedbi programa u Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar je kazao da od ukupnog broja zaposlenih, 5600 žena, 600 žena zaposleno je u toj županiji koja je treća po broju prijava na projekt nakon Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. „Od 105 milijuna kuna ugovorili smo 93 milijuna kuna s kojima će se zaposliti preko 600 žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji“, izjavio je.

Ministar je napomenuo da je Vlada u posljednje dvije godine investirala 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje. Samo ove godine izdvojeno je 1,6 milijardi kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja i dodatnih milijardu kuna za posebne programe zapošljavanja. Primjerice za programe za zapošljavanje u lokalnim zajednicama – LEDI – u okviru kojih je osigurano 2 milijuna kuna po županiji, programe za poticanje zapošljavanje osoba s invaliditetom i mjere za mlade.

„Proaktivno smo pristupili aktivaciji domaće radne snage. Prema statistici Eurostata, zabilježili smo najnižu stopu nezaposlenosti u povijesti Hrvatske 7,7%, a istodobno imamo povećanje broja zaposlenih 71.000 više zaposlenih nego godinu dana ranije“, rekao je.

Uz to, podsjetio je da su uoči turističke sezone anketirani svi nezaposleni, da je 24.000 nezaposlenih izrazilo spremnost za rad u sezoni te su oni spojeni s poslodavcima tijekom manifestacije Dani poslova u turizmu.

„Ono što ne možemo naći na domaćem tržištu osigurali smo putem kvota za zapošljavanje stranaca. Jučer i prekjučer bio je ovdje ukrajinski ministar Reva s kojim smo razgovarali o finalizaciji sporazuma o mobilizaciji radne snage između Ukrajine i Hrvatske“, zaključio je ministar Pavić.

Foto: Internet televizija Hrvatskog sabora/snimak zaslona

 

 

 

 

 

 

 

.