Večernji list: Stiže 70 milijuna za plaće u projektu Zaželi

Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta Zaželi te će pozvati sve udruge, nositelje projekta, na potpisivanje aneksa ugovora kako bi im se taj novac odmah isplatio. Dodatna financijska injekcija dogovara se s Ministarstvom financija i za siromašnije lokalne jedinice. Posljednjih tjedana nekoliko udruga i lokalnih 5 jedinica diglo se na noge jer su potrošile sva doznačena sredstva za s zapošljavanje, a na nova, iz kojih bi isplaćivali plaće zaposlenih na projektu, čekaju mjesecima.

Projekt Zaželi financijski je, ali i društveno, najvrjedniji projekt koji se u Hrvatskoj financira iz Europskog socijalnog fonda. Dosad je preko njega zaposleno oko 6200 žena starijih od 50 godina koje vode brigu o desecima tisuća staračkih domaćinstava u seoskim područjima i na otocima ili u domaćinstvima kojima treba dodatna pomoć.
Za njihove plaće i ostale troškove osigurano je oko milijardu kuna, projekt bi trebao trajati do 2021., no transfer novca prema korisnicima ide sporije nego što se očekivalo. Ministar rada Marko Pavić kaže da su nositelji projekta, 200 općina i gradova te 92 civilne udruge, dosad na svoj račun dobile 450 milijuna kuna. Korisnici su, međutim, doznačena sredstva odavno potrošili pa plaće novozaposlenih žena isplaćuju iz vlastitih proračuna. – Još čekamo novac po Zahtjevu za nadoknadu sredstava koji smo im poslali 1. prosinca, a u njemu su troškovi za rujan, listopad i studeni. Posljednje su podmirili plaće za lanjski lipanj, srpanj i kolovoz. Od tada im sami isplaćujemo plaće. Naš je proračun oko 15 milijuna kuna, dakle mjesečni je prihod oko 1,2 milijuna kuna. Samo za plaće tim ženama izdvajamo 300.000 kuna mjesečno, neizdrživ nam je to trošak – kazao je Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca.

– Nijedna žena neće izgubiti posao i realizacija projekta nije ugrožena – uvjerava ministar Pavić i objašnjava da do zastoja u refundaciji sredstava nije došlo zbog nedostatka novca, nego zbog procedure. Zavod za zapošljavanje dobio je nalog da do početka kolovoza riješi sve zaostatke. Nakon što dobiju predujam za projekt, udruge i lokalne jedinice svaka tri mjeseca šalju Zavodu za zapošljavanje zahtjev za nadoknadu. On se mora pregledati u 45 dana i nakon toga biti isplaćen u idućih 30. No, rokovi su probijeni mimo svake mjere jednim dijelom i stoga što se projekt, zbog velikog interesa, više nego udvostručio u odnosu na početne planove. U Ministarstvu kažu da je, prema njihovoj provjeri, kašnjenje u isplati sredstava financijski ugrozilo i iscrpilo desetak korisnika, neprofitnih udruga koje nemaju vlastitih sredstava i manjih lokalnih jedinica.

Predujam je potrošen brže od očekivanja i zbog povećanja minimalne plaće za 310 kuna mjesečno, što će se, kažu u Ministarstvu, svima refundirati jer je riječ o prihvatljivom trošku na koji korisnici programa nisu mogli utjecati ni predvidjeti ga u trenutku ugovaranja programa. Uz minimalnu plaću, zaposlenim ženama država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva o kojima se brinu dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

 

Izvor: Večernji list

Večernji list _ Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta Zaželi